Τραγική κατάληξη είχε η Νατοϊκή άσκηση Tactical Leadership Programme, στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά Μέσα, 11 άνθρωποι, δύο Έλληνες και εννιά Γάλλοι, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 21 έχουν τραυματιστεί έπειτα από τη συντριβή ελληνικού F-16 που συμμετείχε στο TLP.

Το σημείο του δυστυχήματοςΣύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας οι Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους είναι ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 32 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Μάλιστα, τα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας αναφέρουν ότι οχτώ από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ συγκαταλέγουν και τους Έλληνες πιλότους μεταξύ των νεκρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης

Ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας

Το αεροσκάφος κατέπεσε κατά την απογείωσή του, στις 15:18 (τοπική ώρα) το μεσημέρι της Δευτέρας και συνετρίβη πάνω σε σταθμευμένα μαχητικά αεροσκάφη, εντός και πέριξ των οποίων βρίσκονταν πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης και συντήρησης που συμμετείχαν στην άσκηση.

Έπειτα από την πτώση του αεροσκάφους σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη, ενώ στη συνέχεια εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Στο σημείο, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο από τις Αρχές λόγω επικίνδυνων τοξικών υλικών, έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, καθώς και σωστικά συνεργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, αργά το βράδυ της Δευτέρας, απογειώθηκε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Ελευσίνα το οποίο παρέλαβε στον Βόλο εξειδικευμένο συνεργείο προκειμένου αυτό να μεταφερθεί στην Ισπανία και να συνδράμει στις επιχειρήσεις. Το αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στις 07.30 το πρωί της Τρίτης σε αεροδρόμιο 100 χλμ μακριά από το Αλμπαθέτε.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας που εκδόθηκε το πρωί της Τρίτης

Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.

Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.

Η άσκηση Tactical Leadership Programme

Η Νατοϊκή άσκηση διεξαγόταν από τις 19 Ιανουαρίου στο Αλμπαθέτε, με τη συμμετοχή 750 ατόμων και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Για τον σκοπό αυτό, βρίσκονταν στην Ισπανία τέσσερα ελληνικά αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο 41 ατόμων από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας:

«Διθέσιο αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε στην άσκηση TLP κατέπεσε εντός πίστας του αεροδρομίου του Albacete, ώρα Ελλάδας 16:40, κατά τη φάση της απογείωσης. Περισσότερα με νεότερη ανακοίνωση».

Επικοινωνία Τσίπρα με τον αρχηγό ΓΕΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον αρχηγό του ΓΕΑ σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία με την πτώση του ελληνικού F-16.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΑ να τον κρατάει συνεχώς ενήμερο για το συμβάν, ενώ, ακολούθως επικοινώνησε με τον κύριο Δένδια, από τον οποίο επίσης ζήτησε συνεχή ενημέρωση.

Συλλυπητήρια από τον Νίκο Δένδια

Με ανακοίνωσή του ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του για τη σημερινή τραγωδία κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης στην Ισπανία.

Η σχετική ανακοίνωση: 

«Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας

Ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας πρόκειται να μεταβεί στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας με αφορμή το συμβάν με την πτώση του διθέσιου F-16 εντός της πίστας του αεροδρομίου.

Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έγινε γνωστό ότι τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι καλά στην υγεία τους ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για την κατάσταση των δύο ιπταμένων του F-16.

Οι εθνικότητες των θυμάτων

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά στην εθνικότητα των οκτώ ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του μαχητικού σκάφους. Πέραν από τους δύο Έλληνες χειριστές που πιθανότατα έχασαν τη ζωή τους, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας Γάλλος είναι νεκρός και πέντε σοβαρά τραυματίες.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, θρηνούμε έναν νεκρό ενώ έχουν καταμετρηθεί πέντε σοβαρά τραυματίες» στις τάξεις του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα μεταβεί την Τρίτη στον τόπο του δυστυχήματος.

Νωρίτερα ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανέφερε ότι οι Γάλλοι που έχασαν τη ζωή τους είναι οκτώ.

«Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραχόι ερωτηθείς σε απευθείας μετάδοση από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco. Μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των θυμάτων από τις αρχές.

Σε μήνυμά του μέσω Twitter το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ραχόι είχε εκφράσει την θλίψη του για τα θύματα από «το τραγικό δυστύχημα στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος».

Συγκεχυμένες είναι επίσης οι πληροφορίες για την εθνικότητα των 21 τραυματιών. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι εννέα από τους τραυματίες φέρονται πως είναι Ιταλοί, περιλαμβανομένων των δύο που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη καμιά πληροφορία για την εθνικότητα των τραυματιών.

Οι πέντε από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων στο νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αλμπαθέτε.

Τη «βαθιά θλίψη του» για το πολύνεκρο δυστύχημα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρόκειται για μια τραγωδία η οποία αφορά ολόκληρη την οικογένεια του NATO. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους και τα έθνη όσων έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης