Λουκέτο βάζουν σήμερα και αύριο τα βενζινάδικα στα Χανιά, με τους πρατηριούχους να εκφράζουν με τον τρόπο αυτό την έντονη αγανάκτησή τους για την παράλογη άνοδο στην τιμή της βενζίνης, που αγγίζει πλέον τα 2 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ένωσης των πρατηριούχων του νομού, οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι, αν χρειαστεί, θα καταφύγουν σε δυναμικότερες ενέργειες, εάν η Πολιτεία δεν παρέμβει λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Μέσα στο γενικότερο περιβάλλον περικοπών και ακρίβειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές τιμές των καυσίμων δυστυχώς έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και το λουκέτο σ’ ένα σημαντικό ποσοστό πρατηρίων, ενώ και η βιωσιμότητα των εναπομεινάντων πρατηρίων είναι αμφίβολη, καθώς, προκειμένου οι τιμές να μην εκτιναχθούν σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη καθιστώντας εν τέλει απολύτως απαγορευτική την κατανάλωση καυσίμων, τα πρατήρια αναγκάζονται να λειτουργούν με ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια κέρδους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η επιβολή εξωπραγματικών προστίμων για παραβάσεις τυπικές κι όχι ουσίας δίνουν τη χαριστική βολή στα πρατήρια καυσίμων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και καιρό η Ένωσή μας έχει προτείνει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις και συγκεκριμένα:

-Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30 λεπτά. 

-Υπολογισμός του ΦΠΑ επί της τιμής που πωλούν οι εταιρείες διύλισης και χονδρικής προ φόρων, ήτοι χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιβαρύνσεις από τους φόρους, ώστε να σταματήσει η επιβολή φόρου στον φόρο.

-Έλεγχος και εποπτεία σε όλα τα στάδια της αγοράς, δηλαδή όχι μόνο στη λιανική, αλλά επίσης στη χονδρική και τη διύλιση.

-Πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας.

Πρόκειται για μέτρα συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και ευχερώς πραγματοποιήσιμα, τα οποία όχι μόνο θα επιφέρουν άμεση και σημαντική μείωση της τιμής των καυσίμων, αλλά επιπλέον τονώνοντας την κατανάλωση σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας, τελικά θα αποφέρουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι αλλά και διεκδικώντας επίλυση τόσο στο πρόβλημα των υψηλών τιμών των καυσίμων όσο και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την επιβολή προστίμων σχετικά με το πρόγραμμα Ήφαιστος, όπου για παραβάσεις τυπικού χαρακτήρα και όχι ουσίας, καθώς δεν τίθεται θέμα ούτε φοροδιαφυγής ούτε λαθρεμπορίας, επιβάλλονται τεράστια, άδικα και εξωπραγματικά πρόστιμα.

Προσδοκούμε αυτήν τη φορά να ακουστεί η φωνή μας και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Πηγή: prismanews.gr

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης