Ξεκίνησαν σήμερα οι συντονισμένες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις φυλακές της χώρας, με τους κρατούμενους να επαναφέρουν τα αιτήματα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών, τις συνθήκες κράτησης, την περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης αδειών, τη μείωση των ποινών και τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισή τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, αποδοκίμασε τις κινητοποιήσεις και έκανε λόγο για σχέδιο αναταραχής στις φυλακές. Σύμφωνα με τον υπουργό, «το σχέδιο εκπονήθηκε από ορισμένους κρατούμενους που θέλουν τα πράγματα στο σωφρονιστικό σύστημα να μείνουν στάσιμα και ακίνητα, ενοχλούνται να βλέπουν μία ηγεσία να τους προσπερνά και αισθάνονται ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καστανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συνέδεσε τις κινητοποιήσεις, με τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης: «για φανταστείτε να έχουμε εξέγερση μέσα στις φυλακές και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ποινικής δίκης και ελάφρυνση των ποινών» είπε.

Όπως κατήγγειλε, «τις τελευταίες εβδομάδες διακινούνται στις φυλακές κείμενα με πανομοιότυπο περιεχόμενο, είτε από τους ίδιους τους κρατούμενους είτε από συγκεκριμένες οργανώσεις. Στα κείμενα αυτά, αφού εκθέτουν τα προβλήματα, διατυπώνεται η προτροπή για αντίδραση» λέει ο υπουργός. «Σκεφτείτε ποιοι είναι οι δικηγόροι που τα υπογράφουν» ανέφερε με νόημα.

«Οι Γιατροί του Κόσμου» στις φυλακές

Ο υπουργός παρουσίασε στους δημοσιογράφους μία σειρά μέτρων για την ιατρική και ψυχιατρική περίθαλψη των κρατουμένων και ανακοίνωσε τη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας.
 
Κάθε 15 ημέρες ψυχίατροι θα μεταβαίνουν στις φυλακές Διαβατών, ενώ επισκέψεις ψυχιάτρων θα πραγματοποιηθούν και στις φυλακές Ιωαννίνων και Γρεβενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε εξετάσεις για την πρόληψη της φυματίωσης και ακτινογραφία θώρακα θα υποβάλλονται οι κρατούμενοι σε εφαρμογή προγράμματος με τη συνεργασία των «Γιατρών του Κόσμου».

Οδοντίατροι, δερματολόγοι, παθολόγοι από τους «Γιατρούς του Κόσμου» θα μεταβούν στις φυλακές Γρεβενών και θα παραμείνουν για μία εβδομάδα, προκειμένου να υποβάλλουν σε πλήρη ιατρικό έλεγχο τους κρατουμένους.

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός, παιδίατροι και παιδοψυχίατροι θα προχωρήσουν στην αναπτυξιακή αξιολόγηση και ψυχοπαθολογική παρακολούθηση όλων των παιδιών που βρίσκονται στις φυλακές μαζί με τις μητέρες τους στον Ελαιώνα και τον Κορυδαλλό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε τη λειτουργία εντός του Δεκεμβρίου κοινότητας απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών κ.λπ..

Ξεκίνησε η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων

Το πρωί, σε τέσσερις φυλακές της χώρας, οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να πάρουν το συσσίτιο. Στις φυλακές Κορυδαλλού, της Κέρκυρας, των Γρεβενών και της Πάτρας, η συμμετοχή των κρατουμένων ήταν μικρή, αφού, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, λιγότεροι από τους μισούς αρνήθηκαν να λάβουν το συσσίτιο.

Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» επιβεβαιώνει τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, οι οποίες, αρχικά και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, θα έχουν τη μορφή αποχής από το συσσίτιο και στη συνέχεια ενδεχομένως να εξελιχθούν σε απεργία πείνας. Επίσης, διαψεύδει τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί μικρής συμμετοχής και επιφυλάσσεται να δώσει τα δικά της στοιχεία.

Μεταξύ των κρατουμένων θα υπάρχει οργανωμένο τηλεφωνικό δίκτυο επικοινωνίας, ενώ θα υπάρχουν και ομάδες που θα συντονίζουν τις κινήσεις των εγκλείστων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ζητήσει από τους εισαγγελείς της χώρας να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Μας υποκινούν η απόγνωση και η απελπισία»

Οι αντιδράσεις υποκινούνται από την κατάσταση την οποία ζουν οι κρατούμενοι εδώ και χρόνια στις φυλακές, απαντά η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» στις δηλώσεις του κ. Καστανίδη, και τα μέλη της, μιλώντας στη zougla.gr, δηλώνουν αλληλέγγυα στις όποιες κινητοποιήσεις των κρατουμένων.

«Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες υποκινούνται αποκλειστικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την απόγνωση και την απελπισία και όχι από τις κοινωνικές οργανώσεις και την «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων» που ως οφείλουν στέκονται αλληλέγγυοι στους αγώνες τους» αναφέρει η Πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της.

Την Τετάρτη, η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» έχει εξαγγείλει συνέντευξη Τύπου έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης