Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα το τελευταίο 24ωρο στην Ειδομένη καθώς παρά τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να πείσουν τους πρόσφυγες να κατευθυνθούν σε κέντρα φιλοξενίας, αυτοί παραμένουν στις θέσεις τους.

Οι συμπλοκές μεταξύ τους αυξάνονται καθημερινά καθώς η απογοήτευση και η οργή από τη στάση της Ευρώπης (σ.σ.: κλείσιμο Βαλκανικής Οδού) είναι έκδηλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες επέστρεψαν στον καταυλισμό, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Φήμες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

​«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» ανέφερε νεαρός Σύρος στο ΑΠΕΑρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» ανέφερε η Ουμ Ρίμα. Η νεαρή γυναίκα πρόσθεσε πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Σάββατο επικρατούσε αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς όλοι προσπαθούσαν να διασταυρώσουν τις φήμες που διαδίδονταν περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης