Βουλευτές του ΚΚΕ επισκέφθηκαν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Κεντρική Μακεδονία. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα επισημαίνει τα προβλήματα που κατέγραψε, όπως και τις προτάσεις του, τονίζοντας την ανάγκη να ενταχθούν όλοι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας.

Πιο συγκεκριμένα το ΚΚΕ αναφέρει ότι οι βουλευτές του διαπίστωσαν τα παρακάτω προβλήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των γιατρών του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) όσο και η εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο, χωρίς να το αντικαταστήσει έγκαιρα με κάτι άλλο.

-Παρόλο που έχουν οριστεί από το υπουργείο Παιδείας οι συντονιστές εκπαίδευσης, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί ΖΕΠ, για τα πρωινά τμήματα όπως και εκπαιδευτικοί για τα απογευματινά τμήματα ΔΥΕΠ έχουν προσληφθεί. Επιπλέον, το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφύγων μαθητών στα σχολεία έχει προσωρινά μόνο λυθεί, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους, ανανέωσε τη σύμβαση για ένα μικρό διάστημα, μέχρι η Περιφέρεια να βρει οριστική λύση. Τέλος, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την εκπαίδευση των χιλιάδων παιδιών που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα.

-Η υποστελέχωση όλων των δομών είναι ο κανόνας και η απληρωσιά και ομηρία των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας συνηθισμένο φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίες οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού και πιο συγκεκριμένα γιατρών και γενικότερα υγειονομικού προσωπικού, διερμηνέων κ.α. Η λογική των ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι να δείχνουν ότι παράγουν, δήθεν, ανθρωπισμό, ενώ απασχολούν εργαζόμενους σε πλήρη εντατικοποίηση, που έρχονται αντιμέτωποι με χίλια μύρια προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η κυβέρνηση ΝΔ βαφτίζει τους πρόσφυγες μετανάστες, αρνείται να δώσει άσυλο σε ανθρώπους που το δικαιούνται, ετοιμάζει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων-φυλακών. Με την αντιδραστική και αδιέξοδη πολιτική της εντείνει την καταστολή και τον εγκλωβισμό, στρέφεται σε βάρος των αιτούντων άσυλο αλλά και των μόνιμων κατοίκων.

-Σοβαρές ευθύνες έχουν και ορισμένοι δήμαρχοι της περιοχής. Ενώ εδώ και χρόνια εξαντλούνται στη λογική της διαχείρισης του προβλήματος, παραβλέποντας αιτίες και υπεύθυνους, ορισμένοι υποδαυλίζουν τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας.

-Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι τα υπερπλήρη κέντρα «φιλοξενίας», οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που πυροδοτούν διαμάχες και συγκρούσεις. Στα Διαβατά, με ευθύνη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς στέγαση και σίτιση, αφού δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, παρόλο που οι ίδιοι το επιθυμούν. Είναι κατανοητές οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, που πρέπει να στραφούν ενάντια στις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους. Να διεκδικήσουν λύσεις στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού και της εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους.

-Οι διάφορες ομάδες, «σύλλογοι» και άλλα εξαπτέρυγα του φασισμού και εθνικισμού, που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδίωξαν να καπηλευτούν προβλήματα, να χύσουν το δηλητήριο του μίσους και του εθνικισμού, χρειάζεται να απομονωθούν από το λαό της περιοχής (όπως έγινε και με τους χρυσαυγίτες), να μην τους επιτρέψουμε να δηλητηριάζουν με τα επικίνδυνα, ρατσιστικά και σκοταδιστικά τους ψευτοεπιχειρήματα, με τα δηλητηριασμένα και γελοία μπάρμπεκιου τους.

-Το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα είναι το ότι έχουν πυκνώσει, στην περιοχή μας, οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν λάβει τα ταξικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς, εκατοντάδες απλοί άνθρωποι (στα Λαγκαδίκια, στις Σέρρες κ.α.), πρωτοβουλίες που (τυχαίο άραγε!!) δεν βρίσκουν χώρο στις ιστοσελίδες ενημέρωσης και στα γνωστά ΜΜΕ. Ο λαός μας πρέπει, ακόμη πιο αποφασιστικά, να συνδέσει την έκφραση αλληλεγγύης με το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στον εγκλωβισμό στην Ελλάδα, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, που αποτελούν και την αιτία του προσφυγικού προβλήματος.

Η οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προβάλλει τις παρακάτω διεκδικήσεις:

-Να ενταχθούν όλοι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού τους.

-Να μην ζει κανείς ανήλικος φυλακισμένος, άστεγος ή κάτω από ακατάλληλες συνθήκες. Να προχωρήσουν γρήγορα οι επανενώσεις οικογενειών.

-Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών πολέμων, εμφυλίων, χώρες που ζουν κάτω από ιμπεριαλιστική κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

-Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Να αποζημιωθούν όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων λόγω της πολιτικής της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης