ΚΕΔΕ: Εξελέγησαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014, 15:11
ΚΕΔΕ: Εξελέγησαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής
Εξελέγησαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, έπειτα από ψηφοφορία που διενεργήθηκε σήμερα, στην οποία συμμετείχαν μόνο τα 16 μέλη της παράταξης του προέδρου Γιώργου Πατούλη.

Η παράταξη «Κίνημα Ανατροπής για την Αυτοδιοίκηση» του κ. Πατούλη (πρόσκειται στη ΝΔ) κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία τις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, εκλέγοντας τους 16 μεταξύ των 31 μελών.

Συγκεκριμένα, ως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγησαν οι: Αγγελόπουλος Μιχαήλ- δήμαρχος Σάμου, Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος- δήμαρχος Ξάνθης, Μελετίου Νίκος- δήμαρχος Ασπροπύργου, Τζιαχρήστας Δημήτρης- δήμαρχος Δομοκού, Τζιτζιος Γιάννης- δήμαρχος Σιθωνίας, Χιονίδης Σάββας- δήμαρχος Κατερίνης, Κοτρωνιάς Γιώργος- δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων.

Ως αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: Δαμουλάκης Γεράσιμος- δήμαρχος Μήλου, Παπαστεργίου Δημήτρης- δήμαρχος Τρικκαίων, Μπαρμπάκος Ευάγγελος- δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας.

Από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης: η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με επικεφαλής τον Απόστολο Κοιμήση (ΠΑΣΟΚ), η παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γιώργο Ιωακειμίδη (ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι) και η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπίρμπα (ΣΥΡΙΖΑ).

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την αιφνίδια και πρόωρη -όπως τη θεωρούν- σύγκληση του Δ.Σ. το Σάββατο, προκειμένου να επιλεγεί το προεδρείο του Δ.Σ. και την απέδωσαν σε «αυταρχικές» -όπως είπαν- επιλογές του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, δεδομένου ότι η παράταξή του «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» (ΝΔ) κέρδισε την περασμένη Πέμπτη με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο κ. Κοιμήσης επικαλέσθηκε τεχνικούς λόγους για την απουσία της παράταξης το περασμένο Σάββατο και σημείωσε ότι ο πρόεδρος δεν τήρησε τον απαιτούμενο, δόκιμο χρόνο μεταξύ πρόσκλησης και συνεδρίασης, ώστε να προετοιμασθούν οι παρατάξεις. Ζήτησε από τον κ. Πατούλη να θέσει τις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ. και δήλωσε ότι ο δικός τους ρόλος θα περιορισθεί στην παραγωγή πολιτικής στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στις Επιτροπές.

Υπήρξε αιχμηρός απέναντι στον κ. Πατούλη λέγοντάς του: «Μπορείτε με εύσχημο τρόπο να αποκλείετε τη συμμετοχή μας από το Δ.Σ., εάν συγκαλείτε συνεδριάσεις τις Δεύτερες που οι περισσότεροι δήμοι έχουν επιτροπές ή δημοτικά συμβούλια. Δεν θα είμαστε εδώ και θα σας παρακαλέσω να μην μας εγκαλείτε, γιατί δεν θα είμαστε εδώ».

Ο κ. Ιωακειμίδης δήλωσε ότι η παράταξή του θεωρεί λάθος την προχθεσινή σύγκληση του Δ.Σ. και τόνισε πως «όλοι θέλουμε να λειτουργούμε υπέρ της αυτοδιοίκησης. Αυτό πρέπει να κάνει και η πλειοψηφία, κάτι που δεν φάνηκε όταν συγκάλεσε Δ.Σ. το Σάββατο, χωρίς να έχουν καταφέρει οι παρατάξεις να συνομιλήσουν εσωτερικά». Είπε, ακόμη, ότι η παράταξη δεν θα συμμετέχει στην Εκτελεστική, θα απέχει από την ψηφοφορία και πρόσθεσε: «Όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον. Μπροστά μας έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και πρέπει να δούμε τις συνθέσεις που θα κάνουμε».

Ο κ. Μπίρμπας δήλωσε ότι η παράταξη δεν θα συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή, ότι θα αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά ότι θα είναι παρούσα και δραστήρια στο Δ.Σ. με προγραμματική αντιπολίτευση. Στηλίτευσε την επιλογή σύγκλησης συνεδρίασης για επιλογή προεδρείου το περασμένο Σάββατο και σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε απαράδεκτο τον τρόπο που λειτούργησε έως τώρα το Δ.Σ. Δεν μπορεί να μιλά για συναίνεση η διοίκηση, όταν ζητήσαμε όλοι (σ.σ.: οι άλλες παρατάξεις πλην της πλειοψηφούσας) να γίνει συνεδρίαση την Τετάρτη και δεν έγινε. Το μόνο που κατάφερε η συνεδρίαση του Σαββάτου ήταν να διαμορφώσει ένα μονοκομματικό προεδρείο».

Παράλληλα, ζήτησε να είναι παρούσα και σε αυτό το Δ.Σ. η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ). Όπως είπε, «υπάρχει παράδοση στην ΚΕΔΕ, οι παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται να έχουν πλήρη δικαιώματα, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Μιλώ για τη Λαϊκή Συσπείρωση και ελπίζω να συνεχισθεί αυτή η παράδοση».

Σχετικά με την πρόταση του κ. Πατούλη, να συγκληθεί κατ΄ εξαίρεση νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, έτσι ώστε να αρχίσει στην ΚΕΔΕ η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ζήτησε να αποσταλεί σε όλες τις παρατάξεις το προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο θέλει ο πρόεδρος να κινηθεί η Αυτοδιοίκηση και να αποσταλεί η τοποθέτησή του στο θέμα, ώστε να τη μελετήσουν οι παρατάξεις. «Θα θέλαμε να έχουμε έγκαιρα την τοποθέτησή σας και όχι την τελευταία στιγμή» σημείωσε ο κ. Μπίρμπας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η παράταξή του έχει διάθεση να ενώσει τις διαφορετικότητες. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές αγκυλώσεις και να ενώσουμε τις διαφορές μας στον τρόπο λειτουργίας» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επιλογή του να συγκληθεί το Σάββατο Δ.Σ. για την επιλογή προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής, σημείωσε ότι, εάν είχαν παραβρεθεί οι παρατάξεις το Σάββατο, θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα μπορούσε το σημερινό Δ.Σ. να ξεκινήσει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Όσον αφορά στην αιχμή του κ. Κοιμήση για σύγκληση των Δ.Σ. τις Δευτέρες, σημείωσε ότι «βεβαίως και θέλουμε όλοι να είμαστε εδώ. Δεν θα γίνονται Διοικητικά Συμβούλια τη Δευτέρα. Τετάρτη είναι καλά. Το μόνο που ζητώ είναι να συγκληθεί κατ΄ εξαίρεση αυτήν τη Δευτέρα για να προλάβουμε τον προϋπολογισμό. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση από το πρωί και όσο χρειασθεί. Μετά θα πάμε να συναντήσουμε τους αρμοδίους και θα επιστρέψουμε για να συζητήσουμε εκ νέου και να καταθέσουμε ως αρμόδιος φορέας την πρότασή μας».

Ο κ. Πατούλης υπήρξε αιχμηρός απέναντι στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη σημειώνοντας, ότι «δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση ούτε το Σάββατο ούτε σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014, 15:11