Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη -ακόμη και τώρα- ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ασκήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση Επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, Κω, Γιώργος Κυρίτσης, Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ. Επίσης θα πλαισιώνεται από τεχνοκράτες, ενώ θα ζητηθεί να συμμετέχει σε αυτήν και εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η συγκρότηση της επιτροπής κρίθηκε «απολύτως αναγκαία καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί εκ μέρους της κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του ζητήματος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες λαμβάνονται την τελευταία στιγμή» και οι οποίες προκαλούν ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες ενώ δεν διασφαλίζονται ούτε καν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού αλλά και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, είναι εντελώς λανθασμένη. Για τους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Κι όχι να μετατραπούν σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καμίνης, στην παρέμβασή του υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας και κοινού σχεδιασμού για τη διαχείριση του προβλήματος από πλευράς αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς τη διαρκή παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κανένα σχέδιο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί».

Ο δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου κ. Γαληνός τόνισε ότι είναι αυξημένες οι αφίξεις μεταναστών-προσφύγων. Υπογράμμισε δε τη συμβολή που έχει ο δήμος ως προς τη φιλοξενία-σίτιση των χιλιάδων που καταφθάνουν και ζήτησε έμπρακτη στήριξη από την ΕΕ και όχι κακόβουλες κριτικές.

Ο δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης επέκρινε τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα λέγοντας ότι όχι μόνο δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους όμορους δήμους του Ελληνικού ότι επρόκειτο να μεταφέρει εκεί τους μετανάστες από το Τάε Κβον Ντο αλλά και πως, αφού το πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ, τον αναζήτησαν αλλά εκείνος επί ημέρες «τους απέφευγε».

Επίσης ζήτησε δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε όλη την Επικράτεια, με κίνητρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης