ΚΕΔΕ: Να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015, 15:48
ΚΕΔΕ: Να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους
Την παραχώρηση και την είσπραξη από τους Δήμους του ΕΝΦΙΑ και την απευθείας είσπραξη των δημοτικών τελών κι όχι μέσω της ΔΕΗ , όπως συμβαίνει σήμερα , ζητεί η ΚΕΔΕ. Τα δυο σημαντικά αυτά θέματα έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης , μιλώντας στη σημερινή ημερίδα της, που είχε θέμα "Τα οικονομικά των Ελληνικών Δήμων στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον".

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών, στην Παλαιά Βουλή, παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του CEMR, Frederic Vallier, μελέτη για την οικονομική κατάσταση των δήμων στην Ελλάδα και στόχος της ήταν η χάραξη και υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για τα οικονομικά των Δήμων που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα, την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλειά τους έναντι της Κεντρικής Εξουσίας. Ο κ. Πατούλης, ανάφερε ότι πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι:

• Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσία στους δήμους
• Η στήριξη των τοπικών τουριστικών υποδομών
• Η εξυγίανση του τοπικού φορολογικού συστήματος
• Η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων ώστε να απεμπλακούμε από τον "τοξικό ιστό" της ΔΕΗ
• Η δημιουργία εναλλακτικών αναπτυξιακών χρηματοδοτικών πόρων όπως για παράδειγμα η θεσμοθετημένη συμμετοχή των δήμων τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο πακέτο Γιούνκερ
• Η δυνατότητα προσφυγής των Ελληνικών δήμων στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά
• Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι Δήμοι.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ," είναι ένας οριζόντιος και άδικος φόρος" αλλά μπορεί να να μετατραπεί σε έναν αναπτυξιακό και δίκαιο φόρο, , αν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση έργων στους Δήμους. "Τα έργα των δήμων, κυρίως έργα πολεοδομικών υποδομών, επενεργούν θετικά στην αξία των ακινήτων. Μπορεί να υπάρξει δηλαδή από τις παρεμβάσεις του δήμου, ένα σημαντικό όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων, που πληρώνουν το φόρο", είπε.

Πρότεινε, ακόμη, η αναμενόμενη αύξηση στο ΦΠΑ των ξενοδοχείων, μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις ,αν ένα μέρος ή και το σύνολο της αύξησης που θα επιβληθεί, κατευθυνθεί μέσω των ΚΑΠ, στους τουριστικούς δήμους και να χρηματοδοτεί αποκλειστικά τοπικές τουριστικές αναπτυξιακές υποδομές. "Και τα χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν μέσω της φορολογίας οι τουριστικές επιχειρήσεις σε πρώτη φάση, να επιστρέψουν πίσω στις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις μέσα από τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών" σημείωσε ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015, 15:48