Το ταξίδι του ρωσικού ιστιοφόρου «Άγιος Πέτρος» έμελλε τελικά να τελειώσει άδοξα στην Κεφαλονιά.

Το ιστορικό ξύλινο πλοίο – πιστό αντίγραφο εκείνου που πριν από 215 χρόνια μετείχε στην επανάσταση του Ρωσοτουρκικού στόλου στα Ιόνια Νησιά με επικεφαλής τον Νάυαρχο Θεόδωρο Ουσακόφ – είχε προσαράξει στην περιοχή των Βαρδιάνων από τις 26 Οκτωβρίου λόγω των ισχυρών ανέμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Παρά τις όποιες απόπειρες που έγιναν για να ρυμουλκηθεί, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό, με συνέπεια να καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, το πιο λυπηρό γεγονός είναι ότι μέσα σε ένα 24ωρο ορισμένοι επιτήδειοι επωφελήθηκαν από την καταστροφή του και δεν δίστασαν να το… λεηλατήσουν, προχωρώντας στην κλοπή της μηχανής του, του υδραυλικού τιμονιού του και οτιδήποτε άλλου πολύτιμου βρήκαν μπροστά τους. Ακόμη και σχοινιών! Κάτι που διαπίστωσαν με πικρία κατά τη αυτοψία που έκαναν τη Δευτέρα στο σημείο μαζί το πλήρωμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρωσόφωνων Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Ευγένιος Αβντιουκόφ και ο Βλάντιμιρ Αλντόσκιν, μέτοχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Πετροφλοτ», ο οποίος ήρθε από τη Ρωσία στην Κεφαλονιά γι αυτό το σκοπό.



ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από την Κυριακή που ήρθαμε εδώ μέχρι και τη Δευτέρα δεν υπάρχει τίποτα στο καράβι. Όπως είδατε τα πήραν όλα! Τα έχουν σηκώσει όλα, δεν έμεινε τίποτα. Οτιδήποτε αξίας τα πήραν όλα» μας είπε χαρακτηριστικά ο Ευγένιος Αβντιουκόφ και πρόσθεσε: «Υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση για το θέμα στα ΜΜΕ της Ελλάδας και της Ρωσίας αλλά δεν βρέθηκε κάποιος που να μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Κι αυτό είναι μια απόδειξη ότι έχουμε ξεχάσει τα πάντα».


«Είναι πικραμένη η καρδιά μας»

Πάντως, η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι οι τοπικές αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν από την πλευρά τους για τη διάσωση του πλοίου και θέλησαν να ευχαριστήσουν ξεχωριστά τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού Βαγγέλη Κεκάτο και τον Λιμενάρχη, Γιώργο Καλιτσουνάκη για τις προσπάθειες που έκαναν, όπως επίσης και τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας στα Ιόνια Νησιά, Νίκο Κανούλα. Γι αυτό το λόγο, δεν σκέφτονται να αναζητήσουν ευθύνες για την καταστροφή του πλοίου. Προς το παρόν… «Ειναι πικραμένη η καρδιά μας γιατί πάνω σ’ αυτό το καράβι υπήρχαν τα Αγια Λείψανα του Αγίου Θεοδώρου Ουσακόφ, εκείνου που κάποτε απελευθέρωσε τα Ιόνια Νησιά. Δεν πρέπει σ’ αυτό τον κόσμο να κυβερνάει μόνο το χρήμα και όχι η ιστορία και η θρησκεία. Δεν θέλουμε να ζητήσουμε ούτε ευθύνες, ούτε τίποτα. Ο Θεός ο ίδιος να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και οι άνθρωποι αυτοί να κρίνουν για την επιλογή που έκαναν» πρόσθεσε από τη μεριά του ο Βλάντιμιρ Αλντόσκιν.

Το μόνο παρήγορο ότι τα λείψανα του Αγίου Θεοδωρου Ουσακώφ και ό,τι πολύτιμο από πλευράς θρησκευτικής αξίας μετέφερε το πλοίο αφαιρέθηκαν και φυλάχθηκαν από το πλήρωμα από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου και των άστατων καιρικών φαινομένων που ακολούθησαν. Μάλιστα, μέσα στα συντρίμμια του εντοπίστηκε άθικτη και μια εικόνα της Παναγίας, την οποία οι Ρώσοι σκοπεύουν να χαρίσουν στην εκκλησία των Βαρδιάνων.

Πηγή: efimeridakefalonia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης