ΚΕΠΚΑ: Συμβουλές στους φοιτητές που αναζητούν στέγη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014, 15:05
ΚΕΠΚΑ: Συμβουλές στους φοιτητές που αναζητούν στέγη
Μπορεί το άγχος της αναμονής να πέρασε και οι νέοι σπουδαστές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να αδημονούν για την έναρξη της φοιτητικής τους ζωής, ωστόσο αυτοί που πρέπει να φύγουν μακριά από τη «βάση» τους θα χρειαστεί να φροντίσουν πρώτα να βρουν το σπίτι που θα «φιλοξενήσει» τα νέα όνειρα και τις αγωνίες τους.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), θέλοντας να βοηθήσει τους φοιτητές να αποφύγουν παγίδες κατά την εύρεση της νέας τους κατοικίας, εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές.

Μεταξύ άλλων, τους συνιστά αρχικά να κάνουν μια βόλτα στην πόλη, να προμηθευτούν τοπικές εφημερίδες και να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, και στη συνέχεια να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία.

Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά εκτός κέντρου, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι να υπάρχουν κοντά τράπεζες, σούπερ μάρκετ, τακτική αστική συγκοινωνία και πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη.

Παράλληλα, συνιστά στους σπουδαστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού, φροντίζοντας να είναι ακριβείς στις απαιτήσεις τους και απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν, όπως αυτές διαμορφωθούν μέσω των συνομιλιών και καταγραφούν στο αντίγραφο γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο που θα πρέπει να απαιτήσουν να έχουν στα χέρια τους, θεωρημένο από την εφορία.

Το ΚΕΠΚΑ υπενθυμίζει ότι από το 2008 έχει καταργηθεί το χαρτόσημο, ενώ σημειώνει ότι η καταβολή της εγγύησης που συνήθως ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή βάσει νόμου, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

Σε περίπτωση επιλογής μεσιτικού γραφείου, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συμβουλεύει τους φοιτητές να προσέχουν αυτό να είναι νόμιμο, να φροντίσουν να είναι ενήμεροι για το ύψος της αμοιβής του μεσίτη προτού νοικιάσουν το σπίτι και να το καταβάλουν, αφού υπογράψουν τα συμβόλαια με τον ιδιοκτήτη.

Διαβάστε επίσης: Όλες οι βάσεις για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014, 10:00

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014, 15:24