Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Aids κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούν σε οίκους ανοχής το ΚΕΕΛΠΝΟ και η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«από το Φεβρουάριο του 2010 έως σήμερα σε στενή συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει επανειλημμένα με δημόσιες τοποθετήσεις εντός και εκτός συνόρων της χώρας σε όλους τους τόνους υπογραμμίσει το ζωτικής σημασίας ζήτημα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού του aids και των άλλων σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων στη χώρα μας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη».

Το υπουργείο τονίζει ότι μέχρι σήμερα, στις κινητές μονάδες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από το 2010 έχουν εξεταστεί περισσότερα από 24.000 άτομα και έχουν γίνει 1.180 αιμοληψίες (από τις οποίες 85 έχουν βρεθεί θετικές στον ιό HIV).

«Με την Υγειονομική Διάταξη καθίσταται για πρώτη φορά το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Αρμοδία Αρχή και πλέον του επιτρέπονται σε συνεργασία με την αστυνομία παρεμβάσεις όπως υποχρεωτική αιμοληψία σε εργαζόμενους σε παράνομους, ή μη οίκους ανοχής, ή πιάτσες αγοραίου έρωτα όπου εκδίδονται και χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών κλ.π.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη κιόλας μέρα που δόθηκε η αρμοδιότητα αυτή στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με την έκδοση της Υγειονομικής Διάτάξης, ομάδες του με την συνοδεία αστυνομίας ξεκίνησαν τους ελέγχους, ενώ οι έλεγχοι θα αποτελούν πλέον πάγια και συνεχή αρμοδιότητα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με επιμέλεια όλα τα χρόνια λειτουργίας του και με εντατικοποίηση της προσπάθειας κατά τα τελευταία χρόνια λειτουργεί τόσο σύστημα καταγραφής και επιδημιολογικής επιτήρησης της HIV λοίμωξης, αλλά και υλοποιούνται αδιάλειπτα προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικού πληθυσμού: Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα δρόμου (για μετανάστες και εκδιδόμενα άτομα) έχει προσεγγίσει 4.500 μαγαζιά αλλοδαπών και Ελλήνων και 417 οίκους ανοχής και ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που εμπλέκονται στην παράνομη πορνεία και δρουν στους δρόμους που προαναφέρθηκαν (1.117 εκδιδόμενες γυναίκες), όπου έχει μοιραστεί ενημερωτικό υλικό και έχει δοθεί ενημέρωση σχετικά με τη δράση των κινητών μονάδων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στις πλατείες Καραϊσκάκη, Ομονοίας, Βικτώριας και Αμερικής.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπ. Υγείας

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης