Κέντρα Υγείας: Ώρα μηδέν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017, 10:01
Κέντρα Υγείας: Ώρα μηδέν
«SOS» εκπέμπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων για την κατάσταση στην πρωτοβάθμια νοσηλεία.

Σε έρευνα που διεξήγαγε για 65 κέντρα υγείας η ΠΟΕΔΗΝ συμπεραίνει πως αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τα κέντρα υγείας σήμερα «δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες»Η ΠΟΕΔΗΝ απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργού αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην οποία επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο υλοποιούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις και την πρωτοβάθμια περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας.

Όπως εκτιμά, το κόστος περίθαλψης μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται οκτώ ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν. Τραγική είναι σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην έρευνά της η ΠΟΕΔΗΝ διαπιστώνει σειρά προβλημάτων στα κέντρα υγείας και μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους στα σκαλιά των κέντρων υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τα κέντρα υγείας σήμερα «δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες».

«Στις πρωτοβάθμιες μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίας υγείας τα τελευταία δύο χρόνια» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει πως τα κέντρα υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες.

Τι διαπιστώνει στην έρευνά της η Ομοσπονδία

Σύμφωνα με την επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα λειτουργούν 209 κέντρα υγείας, εκ των οποίων εννέα μόνο στα χαρτιά.

Επίσης, λειτουργούν 12 νοσοκομεία - κέντρα υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 ιατροί, εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην ιατρών υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Την ίδια ώρα, «σε αποσύνθεση βρίσκονται οι πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθότι κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω των ελλείψεων ειδικευμένων ιατρών κι άλλων επαγγελματιών υγείας. Είναι τριτοκοσμική η κατάσταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 75 δήμοι δεν έχουν παιδίατρο.
Ενδεικτικά αναφέρονται Μονάδες Υγείας Π.Φ.Υ. σε:

-Άργος δεν έχει παιδίατρο.
-Καλαμάτα έχει μόνο έναν παιδίατρο.
-Ξάνθη έχει μόνο έναν γενικό ιατρό. Δεν έχει παιδίατρο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο, ακτινολόγο.
-Αίγιο δεν έχει καρδιολόγο. Δεν έχει μικροβιολογικό εργαστήριο.
-Καρδίτσα δεν έχει καρδιολόγο, γυναικολόγο.
-Ναύπλιο δεν έχει ακτινολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, φυσικοθεραπευτή.
-Καβάλα έχει δύο καρδιολόγους, έναν παθολόγο, έναν γενικό ιατρό, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινολόγο και τέσσερις οδοντιάτρους. Δεν έχει παιδίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο.
-Δράμα έχει δύο οδοντιάτρους, έναν μικροβιολόγο και έναν ακτινολόγο. Δεν έχει γενικό ιατρό, καρδιολόγο, παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο.
-Κοζάνη δεν έχει παιδίατρο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, ακτινολόγο.
-Λάρισα δεν έχει οδοντίατρο.

Επίσης σε:

-Σέρρες δεν έχει παιδίατρο.
-Κέρκυρα δεν έχει παιδίατρο.
-Πρέβεζα δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο.

Στους οργανισμούς των κέντρων υγείας δεν προβλέπονται καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί κι άλλες ειδικότητες ειδικευμένων ιατρών. Πριν από τα μνημόνια καλύπτονταν από τα νοσοκομεία με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τώρα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπεται οι γιατροί των κέντρων υγείας να ενισχύουν στην εφημέρευση τα νοσοκομεία. Οι γενικοί ιατροί των κέντρων υγείας κάνουν ήδη εφημερίες στα νοσοκομεία.

Κέντρα υγείας λειτουργούν με μία μόνο νοσηλεύτρια, αν και απομακρυσμένα από τα νοσοκομεία, αποκλεισμένα λόγω των καιρικών συνθηκών (π.χ. Ανδρίτσαινα). Κάθε ημέρα όλο και περισσότερα κέντρα υγείας κλείνουν το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα λες και είναι τράπεζες. Όποιος αρρωστήσει απόγευμα - νύκτα ο Θεός βοηθός!!! Παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστα που καλύπτει το δυτικό Καρπενήσι, μιάμιση ώρα από το νοσοκομείο (εάν δεν είναι κλειστός ο δρόμος από χιόνια ή κατολισθήσεις), μένει κλειστό πολλές φορές λόγω έλλειψης ιατρών και ασθενοφόρων. Το εν λόγω κέντρο υγείας καλύπτει δύσβατες περιοχές σε ακτίνα 110 χιλιομέτρων. Γυναίκα 65 ετών με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα έφτασε ζωντανή στο κέντρο υγείας. Δυστυχώς, το βρήκε κλειστό και κατέληξε στην πόρτα του κέντρου υγείας.

Αντιθέτως ήταν τυχερός νέος σε ηλικία ασθενής που προσήλθε με σοβαρή καρδιοπάθεια στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας πριν από έξι μήνες και σώθηκε.

Το Κέντρο Υγείας έκλεινε 3 το μεσημέρι λόγω ελλείψεων προσωπικού. Ο ασθενής προσήλθε 3:30 μ.μ. και ευτυχώς οι γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας διαισθανόμενοι ότι το Κέντρο Υγείας δεν είναι τράπεζα, παραμένουν με δική τους πρωτοβουλία αρκετή ώρα μετά τις 3.00 μ.μ.

Και πόσοι άλλοι ασθενείς δεν πέθαναν εξαιτίας των ελλείψεων ιατρών, νοσηλευτών στα κέντρα υγείας και λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ (Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Μαγνησία κ.α.).

Στα τρία νησιά των Σποράδων που βουλιάζουν από τουρισμό δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Οι διακομιδές γίνονται χωρίς σχέδιο. Στην τύχη. Αν είναι δυνατόν. Στη Σκόπελο, τη Σκιάθο και την Αλόννησο δεν υπάρχει στην κίνηση κανένα ασθενοφόρο.

Χωρίς ασθενοφόρο είναι και τα νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017, 10:19