Ο ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου προσεκλήθη ως κεντρικός ομιλητής στο 5ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων Αλβανίας, που διεξήχθη το Σάββατο 11.05.2019 στα Τίρανα. Θέμα της ομιλίας του ήταν «Πρόσφατες εξελίξεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της Ελλάδος, καθώς και προβλήματα Δικαστικής Συνδρομής μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας».

Στο Συνέδριο μετείχαν περίπου 400 σύνεδροι, δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι από όλη την Αλβανία. Παραβρέθηκε επίσης και απηύθυνε χαιρετισμούς η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ομιλητές προέρχονταν, εκτός από την Αλβανία, από την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου και σε μία μη προγραμματισμένη ενέργεια, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Αλβανίας Saimir Vishaj ανακήρυξε, έπειτα από ομόφωνη απόφαση  της Ένωσης τον Σάκη Κεχαγιόγλου επίτιμο μέλος της Ένωσης Αλβανών Ποινικολόγων. Στην εισήγηση που ακολούθησε τη σύντομη τελετή αναφέρθηκε στις νομικές υπηρεσίες και στη νομική βοήθεια και υπεράσπιση που παρείχε ο τιμώμενος σε χιλιάδες Αλβανούς κατηγορουμένους και κρατουμένους τα τελευταία 28 χρόνια ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε στην αίθουσα του Συνεδρίου η αναφορά του κ. Βισάι στον αλβανικής καταγωγής αριστούχο μαθητή του Λυκείου Μυτιλήνης, Σπύρο Δάπη, που προ δεκαπενταετίας του απαγόρευσαν να κρατήσει την ελληνική σημαία και να παρελάσει και τον οποίο ο Σάκης Κεχαγιόγλου προσέλαβε ως ασκούμενο δικηγόρο στο γραφείο του και ο οποίος έπειτα από εξαιρετικές σπουδές στην Ελλάδα και στην Αμερική είναι σήμερα από τους διακεκριμένους νέους δικηγόρους της Νέας Υόρκης.

Τόνισε, δε, ότι η ενέργεια αυτή του κ. Κεχαγιόγλου να προσφέρει αναγνώριση, βοήθεια και στήριξη, παρά τις αντιδράσεις, σε έναν ταλαντούχο νέο, τον τιμά ιδιαίτερα και απετέλεσε εξαιρετικό μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πλήγμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης