«Οι μαθητές, οι οποίοι είναι ήδη σε διαδικασία επιστροφής στη χώρα μας, θα επιστρέψουν κανονικότατα στις δραστηριότητές τους» δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τους μαθητές των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στην Ιταλία σε εκπαιδευτικές εκδρομές και επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η υπουργός γνωστοποίησε πως γίνεται απογραφή και των φοιτητών που βρίσκονται στην Ιταλία. «Γίνεται μία συστηματική απογραφή τώρα, σε συνεννόηση με όλους τους πρυτάνεις. Δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας» ανέφερε, προσθέτοντας πως η ρύθμιση για την αναστολή των εκδρομών αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Εγκύκλιοι ετοιμάστηκαν και έφυγαν για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι όλες υπό έκδοση, αν δεν έχουν ήδη εκδοθεί» διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή επισήμανε: «Αν υπάρχει μία λέξη που πρέπει να συγκρατήσει κανείς, αυτή η λέξη είναι η πρόληψη. Αμέσως μόλις είχαμε νέα για την εξάπλωση του ιού, πρώτη μας σκέψη ήταν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί και γι’ αυτό σπεύσαμε προληπτικά και έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου φορέα, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, να αναστείλουμε προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές, παρότι δεν είχαμε πληροφόρηση ότι οποιοσδήποτε μαθητής, φοιτητής, καθηγητής βρισκόταν μέσα στις ζώνες της καραντίνας, που έχουν κριθεί από την ιταλική κυβέρνηση ως πληττόμενες άμεσα. Παρ΄ όλα αυτά δράσαμε προληπτικά με πρώτο γνώμονα την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές δομές εξήγησε ότι «εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν σταλεί σχετικές εγκύκλιοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για μέτρα πρόληψης και υγιεινής, πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας κ.λπ.», ενώ «έχει διατεθεί και κονδύλι από το Υπουργείο Εσωτερικών για εξοπλισμό σχετικά με την πρόληψη σε αυτή την κατεύθυνση». 

Σχετικά με τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας της χώρας, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι «το Υπουργείο Υγείας εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ετοιμάσει ένα πληρέστατο σχέδιο δράσης αναφορικά με την πρόληψη απέναντι στον συγκεκριμένο ιό» και «η σύσκεψη αφορά το να συζητηθεί με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο δράσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα, εξάλλου, σχετικά με τον σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας απάντησε: «Είναι ένα σχέδιο νόμου που αφορά και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εστιάζει όμως κυρίως στο σχολειό με τις αλλαγές που θα φέρουμε από κάτω προς τα πάνω – ήδη από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, συγκεκριμένες αλλαγές που θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο και θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα και στα ΜΜΕ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης