Εκατοντάδες είναι οι προσκυνητές που προσέρχονται από χθες το βράδυ στην Κέρκυρα, προκειμένου να παραβρεθούν στην αυριανή λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου, για να θυμίζει τη λύτρωση του νησιού από την πολιορκία των Τούρκων το 1716.

Πολλοί είναι εκείνοι που βρήκαν ήδη κατάλυμα τη πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, και πέρασαν τη νύχτα τους σε στρώματα, υπνόσακους και ψάθες, προκειμένου να είναι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παλαιότερα δεν έβρισκες χώρο να περάσεις από την πλατεία. Ερχόντουσαν πιστοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας και κατασκήνωναν στην πλατεία για αρκετές μέρες, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων που γίνονται προς τιμήν του Αγίου» αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι του νησιού, που περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρόνο την μεγάλη λιτανεία του ιερού σκηνώματος.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, οι Τούρκοι, που είχαν θέσει στο στόχαστρό τους το νησί ήδη από το 1431 και επιχειρούσαν με συχνές επιδρομές να το καταλάβουν, παρότι ήταν υπό βενετσιάνικη κατοχή, αποβιβάστηκαν στο νησί στις 8 Ιουλίου του 1716 και κατόρθωσαν να κυριεύσουν πρώτα τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας και στη συνέχεια τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος. Οι επιθέσεις των Τούρκων συνεχίστηκαν επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές προς τον Ύψιστο, δεόμενος και προς τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει, σώζοντας το νησί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι, όπως αναφέρει η εκκλησιαστική ιστορία, στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. Τότε δημιουργήθηκε πανικός στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε και η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγηρου να βγαίνει από τον ομώνυμο ναό, απειλώντας τους Μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό, γεγονός που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο τον πανικό τους.

Η ραγδαία νεροποντή και ο φόβος από τον καλόγερο που τους καταδίωκε, ανάγκασε του Οθωμανούς να τραπούν σε άτακτη φυγή. Η αναχώρηση τους, στις 11 Αυγούστου, αποδόθηκε στην θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ όπως αναφέρεται, αυτή η πολιορκία, για πρώτη φορά, δεν στοίχισε την ζωή σε κανέναν από τον άμαχο πληθυσμό.

Η Κέρκυρα κατέστη προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε δια βίου από τη βενετική Γερουσία, η οποία με ψήφισμά της στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ. θέσπισε με νόμο την ετήσια λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, στις 11 Αυγούστου.

Η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα τον Αύγουστο είναι μία από τις τέσσερις λιτανείας του Ιερού σκηνώματος που γίνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης