Διατηρούνται και σήμερα οι υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά της χώρας και στην Κρήτη. Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο αναμένεται να αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ίδιο χάρτη σημειώνονται και οι περιοχές της Αττικής, της νότιας Πελοποννήσου, των Κυθήρων και της δυτικής Κρήτης όπου οι δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο του διασυνοριακού ερευνητικού προγράμματος Drought and Fire Observatory and Early Warning System (DISARM), του οποίου ηγείται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναπτύχθηκε πλατφόρμα ανοικτή στο ευρύ κοινό, στην οποία παρουσιάζεται μεταξύ άλλων και ο βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στις τρεις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα-Κύπρος-Βουλγαρία).

Στους χάρτες που ακολουθούν με κόκκινο και μοβ χρώμα σημειώνονται οι περιοχές με αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα, τόσο για το σύνολο της χώρας όσο και για την Αττική. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές υψηλών θερμοκρασιών και ενισχυμένων ανέμων, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής Αττικής, όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών είναι πολύ αυξημένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης