Την ανάγκη, το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥΔΕΣΥΣ) να συνεργαστεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση αποβλήτων, τόνισε η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας σε ημερίδα που έγινε σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων λειτουργίας του Συστήματος.

«Το Σύστημα Διαχείρισης θα πρέπει να θελήσει να συνεργαστεί με το ΥΠΕΚΑ, σχετικά με παράνομα κυκλώματα που διακινούν απόβλητα χωρίς παραστατικά ή χωρίς να τα έχουν αδρανοποιήσει πρώτα», είπε η κ. Καραβασίλη, προσθέτοντας ότι αποτέλεσμα της πρακτικής που ακολουθεί είναι «να μην ξέρουμε την ακριβή ποσότητα των αποβλήτων που οδηγούνται για ανακύκλωση και, ακόμα χειρότερα, πού πάνε τα απόβλητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε ακόμη ότι ενώ το ΣΥΔΕΣΥΣ λειτουργεί κάτω από την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ διαπιστώνονται παράνομες συνεργασίες. «Έχει ζητηθεί από το ΣΥΔΕΣΥΣ ένα νέο σχέδιο διαχείρισης, πιο αξιόπιστο, με συγκεκριμένους και σφιχτούς όρους. Το ίδιο το ΣΥΔΕΣΥΣ παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους και συγκαλύπτουν τις παρανομίες. Ίσως γιατί δε θέλουν να έρθουν σε κόντρα με τις μεγάλες εταιρείες, που συνεργάζονται. Ελπίζουμε ότι με τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ), η εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης θα προχωρήσει καλύτερα».

Η κ. Καραβασίλη σημείωσε ότι μέσα στα έξι χρόνια λειτουργίας του ΣΥΔΕΣΥΣ έχουν συσσωρευτεί πολλές καταγγελίες για παράνομη διακίνηση αποβλήτων και ένας ογκώδης φάκελος έχει κατατεθεί ήδη στον εισαγγελέα με διάφορες παραβάσεις.

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΕΔΣΑΠ, Κάτια Λαζαρίδη, είπε ότι «από το 2004 που άρχισε να λειτουργεί το ΣΥΔΕΣΥΣ ανακυκλώνεται το 25% των δημοσίων αποβλήτων και καταλήγουν 5 εκατομμύρια λιγότερα κυβικά μέτρα αποβλήτων στις χωματερές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού (ΔΕΠ), λέγοντας ότι «ο παραγωγός έχει ευθύνη για το κόστος της “κηδείας” των αποβλήτων», δηλαδή για την ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους στην τιμή πώλησής του, δίνοντας κίνητρα για τον σχεδιασμό προϊόντων, που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης