Σε απεργιακό κλοιό εισέρχονται οι τομείς της Παιδείας και της Υγείας, με τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς να εμφανίζονται έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, εν όψει της έγκρισης και ψήφισης των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πανεπιστημιακοί και οι καθηγητές των ΤΕΙ, μάλιστα, προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Εικοσιτετράωρη απεργία για αύριο, Τρίτη, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο ΑΠΘ, ενώ το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό της Ιατρικής του ΕΚΠΑ προχωρεί σε απεργία από σήμερα έως και την Πέμπτη. Παράλληλα, έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων από σήμερα έχουν ανακοινώσει και οι καθηγητές του Ιατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και της Ιατρικής του ΑΠΦΘ. Από Δευτέρα έως Τετάρτη απεργούν οι πανεπιστημιακοί στη ΝΟΠΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι πανεπιστημιακοί σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ σε πενθήμερη αποχή προχωρούν έως την Παρασκευή και οι καθηγητές των ΤΕΙ. Στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα συμβούλια θα συνεδριάσουν για το μέλλον των απεργιών.

Απεργία με το πρώτο κουδούνι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε απεργιακή κινητοποίηση με το… καλημέρα της νέας σχολικής χρονιάς κατέρχονται οι δάσκαλοι. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός στα σχολεία, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Στη διαμαρτυρία τους, οι εκπρόσωποι των δασκάλων προτάσσουν ως κυρίαρχο θέμα «την οικονομική εξαθλίωση και κυρίως των νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από τα όρια στοιχειώδους διαβίωσης, με μισθούς πείνας των 570 ευρώ».

Κύμα απεργιών στα νοσοκομεία

Νέος κύκλος ταλαιπωρίας ξεκινά για τους πολίτες αυτήν την εβδομάδα, καθώς στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν δυναμικά και οι νοσοκομειακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος της αποπληρωμής των φαρμακοποιών, όμως, παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα τακτοποιηθούν και οι παλαιότερες οφειλές, οι εκπρόσωποι του κλάδου εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Στάση αναμονής τηρούν και οι συμβεβλημένοι γιατροί, οι οποίοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας έως και την Τετάρτη. Τότε, και ανάλογα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για την εξόφληση των οφειλών, θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Παράλληλα, αναζωπυρώνονται οι αντιδράσεις για τις απλήρωτες εφημερίες, για τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, για τα «ψαλιδισμένα» προγράμματα εφημεριών αλλά και για τις συγχωνεύσεις κλινικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης