Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η κλιματική αλλαγή, το μπάζωμα των ρεμάτων, οι πυρκαγιές και η έντονη αστικοποίηση αποτελούν τους επιβαρυντικούς παράγοντες που επιταχύνουν και κάνουν πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα και συνεπώς τις καταστροφές που αυτά επιφέρουν σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, οι «κόκκινες» περιοχές μπορούν να κατανεμηθούν σε κατηγορίες επικινδυνότητας ανάλογα με το σημείο και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά που τις περιβάλλουν.

Στις αποκαλούμενες ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους, ποτάμια και ταυτόχρονα βιώνουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Αυτά τα τμήματα βρίσκονται παντού στον ελλαδικό χώρο και πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η φονική πλημμύρα στη Αγία Πελαγία της Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κόκκινες» περιοχές θεωρούνται για τους επιστήμονες ο Έβρος, η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Καρδίτσα, η Κεφαλλονιά, η Πάτρα, η Μάνδρα, η Κινέτα, το Άργος και το Ηράκλειο.  

Η πρόγνωση του meteo.gr

Η κακοκαιρία Ariel βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς βαρομετρικό χαμηλό που προέρχεται από την Σικελία κινείται αργά ανατολικά. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έντονα καιρικά φαινόμενα και μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης αναμένονται το διήμερο της Τετάρτης (30/11) και της Πέμπτης (01/12) σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την σχετική που εφαρμόζει το meteo.gr το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4, δηλαδή «πολύ σημαντική».

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. 

Επισημαίνονται τα εξής:

– Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 30/11 τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Δυτική και Νότια Κρήτη και από το απόγευμα στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

– Την Πέμπτη (1/12) τα έντονα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα επιμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μετά το μεσημέρι τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν στην υπόλοιπη χώρα.

– Σημαντικά θα επηρεαστούν τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται κυρίως μετά την αλλαγή της ημέρας προς Πέμπτη (1/12).

– Ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη.

– Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα.

– Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Τετάρτης 30/11:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης