Κοινή επιχείρηση ΕΛΑΣ-ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, 15:58
Κοινή επιχείρηση ΕΛΑΣ-ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Η Ελληνική Αστυνομία, με τη συνδρομή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση για την αποδόμηση οργανωμένων εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της προτεραιότητας «EMPACT- Trafficking in Human Beings (THB)» της Europol και στην ελληνική επικράτεια διήρκεσε από τις 15 έως τις 19 Μαΐου 2017.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν 26 χώρες, πραγματοποιήθηκαν κοινές ημέρες δράσης, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθηκαν πάνω από 22.193 άτομα και 6.056 οχήματα. Συνελήφθησαν συνολικά 133 άτομα για αδικήματα σχετικά με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση, ενώ εντοπίστηκαν 221 πιθανά θύματα παράτυπης διακίνησης.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική επικράτεια, από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του ΣΕΠΕ, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.450 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε χώρους αγροτικών δραστηριοτήτων, σε πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε χώρους κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, σε βιομηχανικές περιοχές και σε οίκους ανοχής.

Στο πλαίσιο των κοινών επιχειρήσεων, ελέγχθηκαν συνολικά 3.044 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 246 παραβάσεις. Συγκεκριμένα, 152 για ωράριο εργασίας, 49 για ανασφάλιστη εργασία, 14 για παράνομη πρόσληψη, μία για εξώθηση σε επαιτεία και 75 για άλλα αδικήματα (πιστοποιητικό υγείας, άδεια εργασίας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, 15:59