Για άλλη μια φορά, που δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία, εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης και βίας στο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι το επίκεντρο των προσπαθειών  μεταναστών που προέρχονται από την Ανατολή να περάσουν στη Δύση. Αν και γνωρίζουν τους κινδύνους και κυρίως αυτόν της σύλληψης, το επιχειρούν, αφού η ελπίδα όπως πάντα πεθαίνει τελευταία.

Σε αυτό το λιμάνι εκτυλίσσεται μια συνεχής σύγκρουση. Οι μετανάστες επιθυμούν με οποιοδήποτε  κόστος να περάσουν απέναντι. Οι διακινητές, οι οποίοι κερδίζουν πολλά χρήματα, εμπορευόμενοι την ελπίδα των ανθρώπων. Οι οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τα μπλεξίματα με τον νόμο και ξέρουν ότι αν βρεθούν μετανάστες στα οχήματα τους, θα πληρώσουν ακριβά. Και στη μέση όλων αυτών των αντιθέσεων βρίσκονται οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος που καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετανάστες έρχονται από μακριά και είναι αναγκασμένοι να περάσουν από τη χώρα μας για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Δυστυχώς για αυτούς τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι επί της ουσίας κλειστά. Πολλοί από τους μετανάστες προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο που άλλα συμφέροντα, πολύ πιο μεγάλα έχουν προκαλέσει. Στο Αφγανιστάν, τη Συρία ακόμη και στην καρδιά της Αφρικής. Άλλοι μετανάστες προσπαθούν απλά να ξεφύγουν από τη φτώχεια που μαστίζει τις χώρες τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα περάσουν από την Πάτρα ή την Ηγουμενίτσα, αν βρίσκονται στην Ελλάδα. Άλλοι μετανάστες θα πάρουν άλλον δρόμο και θα βρεθούν στη Λαμπεντούζα ή τη Σικελία.

Αυτές οι εικόνες που καταγράφονται από τον φακό του zougla.gr Δευτέρα του Πάσχα στην Πάτρα είναι καθημερινές. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος βρέθηκε εκεί, είδε αυτό το επεισόδιο να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του. Μίλησε με τους ανθρώπους, τους μετανάστες αλλά και τους επαγγελματίες που η δουλειά τους φέρνει στο λιμάνι.

Δείτε τα βίντεο και ακούστε τους διαλόγους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης