Κινητοποίηση συμβασιούχων με τη συνδρομή της «Attack στην ανεργία και την επισφάλεια»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, 18:55
Κινητοποίηση συμβασιούχων με τη συνδρομή της «Attack στην ανεργία και την επισφάλεια»
Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η κινητοποίηση στην οποία είχε καλέσει το Συντονιστικό Αγώνα εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων ΟΤΑ, οι επιτροπές των εργαζομένων σε 5μηνα προγράμματα μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε δήμους.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το Συνδικάτο ΟΤΑ (ΠΑΜΕ) στο Υπουργείο Εργασίας.

Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι βρέθηκαν στην συγκέντρωση στην Ομόνοια έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας προς το υπουργείο τα μπλοκ των εργαζόμενων στα πεντάμηνα διαρκώς και μαζικοποιούνταν. Η μαζικότητα και η μαχητικότητα της κινητοποίησης αυτής αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα στο χώρο της κοινωφελούς εργασίας, με όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζει η οργάνωση των εργαζομένων που έρχονται να δουλέψουν μόνο για 5 μήνες, σε διαφορετικές υπηρεσίες, σε δήμους σε όλη την Αττική.

Στην μαζική αυτή κινητοποίηση, που στην κορύφωση της ξεπέρασε τους 1000 εργαζόμενους, βρεθήκαμε και εμείς ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια. Στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία για μόνιμη και σταθερή εργασία με ίσα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα , δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε εκεί παλεύοντας στον κοινό μας αυτό στόχο.

Εργαζόμενοι σε 5μηνα, άνεργοι, πρώην voucherαδες, αλλά και όλος ο εργαζόμενος κόσμος, μαζί ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλεται.

Κατά την κινητοποίηση ,επιτροπή αντιπροσώπων των εργαζομένων μαζί με εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ και του Συνδικάτου ΟΤΑ, συναντήθηκαν με τον Υπουργό και την Υφυπουργό Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση αυτή εργαζόμενοι σε 5μηνα κατέθεσαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: έλλειψη άμεσης ασφάλισης, διάρκεια προγράμματος που τους εμποδίζει από το να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, χαμηλή αμοιβή που καθιστά αδύνατη την κάλυψη έστω και των στοιχειωδών αναγκών.

Πολύ περισσότερο όμως διατυπώθηκε η ανάγκη να βρεθεί σταθερή εργασία για όλους και να πάψει η ανακύκλωση της ανεργίας τους. Ειδικός λόγος έγινε στα πραγματικά κενά που καλύπτουν οι εργαζόμενοι στα 5μηνα και στον κίνδυνο κατάρρευσης των δήμων με την αποχώρηση τους.

Στα πλαίσια της συζήτησης αυτής, το Υπουργείο μίλησε για παράταση του προγράμματος στους δήμους αποκόβοντας την από το θέμα της ένταξης των εργαζομένων στο εργατικό δίκαιο και αναγνώρισης των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους.

Υπήρξε δέσμευση για επεξεργασία αυτής της παράτασης με εύρεση των κονδυλίων μέχρι την επόμενη βδομάδα.

Οι μερικές αυτές λύσεις όμως δεν απαντούν στα αιτήματα ενός κόσμου που έχει ζήσει την μακροχρόνια ανεργία και την ανακύκλωση αυτής, με δουλειές μερικών μηνών στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Επόμενο ραντεβού με νέα σύσκεψη που αποφασίστηκε από τον Παναττικό Συντονισμό εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία την Τρίτη 24/11 στο Συνεδριακό κέντρο Ν. Ιωνίας.

Στο zougla.gr μίλησε το ενεργό μέλος της Attack Μαρίνα Δουμάνη:
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, 18:56