Κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Αθήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Σύνταγμα βρέθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ για την απεργιακή τους κινητοποίηση λόγω της Πρωτομαγιάς. Το «παρών» έδωσαν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η Αλέκα Παπαρήγα και η Λιάνα Κανέλλη.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν υποτονική.


(Κουτσούμπας – Κανέλλη)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα θέλαμε να απευθύνουμε μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ, ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συστήματός τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.


(Ο νέος γ.γ. του ΚΚΕ)

(Συνθήματα και πανό)


(Μέλη του ΚΚΕ)

(Το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος)


(Οι εξέδρες στήθηκαν από νωρίς)

Το «παρών» στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έδωσε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Η εργατική Πρωτομαγιά στέλνει το μήνυμα ότι το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της επισφάλειας, τα χιλιάδες νοικοκυριά δίχως εισόδημα, οι χιλιάδες νέοι που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό δεν είναι το βάρος της πατρίδας μας, είναι η ελπίδα, είναι η δύναμη της πατρίδας μας. Είναι η δύναμη για να αλλάξουμε το μέλλον».

«Την οικονομία δεν θα την αναστήσει ούτε η χρεοκοπημένη τραπεζοκρατία, ούτε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα την αναστήσει ο κόσμος της εργασίας με τους αγώνες του. Τον θέλουν στο περιθώριο υποταγμένο, γιατί τον φοβούνται. Τον θέλουμε στην πρώτη γραμμή, για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ


(Στην πλατεία Ομονοίας)


(Αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές)


(ΜΑΤ και κλούβες στη Βασιλίσσης Σοφίας)

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η πορεία τους, όπως και εκείνη των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος), κατέληξε το μεσημέρι στη Βουλή.

Λόγω των συγκεντρώσεων, με εντολή της αστυνομίας για λόγους ασφαλείας, κλειστοί παρέμειναν από τις 09.00 μέχρι και τις 14.30 οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις, εκ των οποίων η μία πραγματοποιήθηκε έξω από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης επεσήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των μνημονίων.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του 1936, στο πάρκο μπροστά από το ΕΚΘ, και ακολούθησε πορεία μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννης Αμανατίδης.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου με διοργανωτή το ΠΑΜΕ και ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπός του, Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στην εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους. Σε αυτήν παρευρέθη ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Η τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα και σε αυτήν συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Σωματείων και άλλες οργανώσεις. Ακολούθησε πορεία. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ΕΚΘ και ενώθηκαν με την πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με δύο στάσεις εργασίας. Η πρώτη έγινε από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09.00 το πρωί και η δεύτερη έχει προγραμματιστεί από τις 21.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Ξάνθη

Στο ίδιο έργο θεατές, ακόμη μια φορά, στην Π.Ε. Ξάνθης, με τους εργαζομένους να γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη στις απεργιακές κινητοποιήσεις, επιλέγοντας να απέχουν από το ραντεβού που είχε δοθεί για συγκέντρωση και πορεία το πρωί της Μ. Τετάρτης έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Ήδη από νωρίς το πρωί, ο χώρος έξω από το Εργατικό Κέντρο θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, με τα απεργιακά εμβατήρια να δίνουν μεν τον ρυθμό που επιτάσσει η μέρα, ξεσκονίζοντας μνήμες εργατικών αγώνων και πάλης, τους δε εργαζομένους όμως να απέχουν.

«Η σημερινή ημέρα μάς θυμίζει όλους αυτούς τους αγώνες που έχουν γίνει από την εργατική τάξη για να κερδίσουμε όλα αυτά που έχουμε κερδίσει, αλλά ταυτόχρονα η σημερινή Πρωτομαγιά συμπίπτει και με την Εβδομάδα των Παθών. Έχει διπλή σημασία για εμάς, γιατί ο λαός γιορτάζει τα Πάθη του Χριστού μαζί με τα Πάθη της εργατικής τάξης. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι φέτος η κυβέρνηση κατάφερε για ακόμη μια φορά να βάλει στους εργαζομένους το διαίρει και βασίλευε, καθώς η Πρωτομαγιά γιορτάζεται για τους μισούς σήμερα, Μ. Τετάρτη, και για τους άλλους την Τρίτη μετά το Πάσχα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, εξηγώντας πως «αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει διχάσει τους εργαζομένους και δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί όπως θα θέλαμε να είμαστε. Δυστυχώς, και εμείς ως εργαζόμενοι πρέπει να αφήσουμε το “εγώ” κάποια στιγμή στην άκρη και να αρχίσουμε το “εμείς”, ώστε να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι όλοι μαζί δεν μπορούμε να αντέξουμε για ακόμη μια φορά τα μέτρα που βιώνουμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης αναφέρει πως «το σημερινό μήνυμα είναι το ίδιο όπως κάθε 1η του Μάη. Δυστυχώς, όμως, σήμερα το μήνυμα που μας έρχεται από τους κυβερνώντες είναι πως το μέλλον θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους εργαζομένους. Μετά από δεκαετίες αγώνων, τα τελευταία 3-4 χρόνια, αυτά που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες, τα δικαιώματα δηλαδή των εργαζομένων καταπατούνται, ψηφίζονται νόμοι ο ένας πίσω από τον άλλον και τώρα τελευταία με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, τα οποία στρέφονται ενάντια στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους και τους ανέργους, που δυστυχώς έχουν ξεπεράσει και τους εργαζομένους», τονίζοντας παράλληλα πως «εκτός, λοιπόν, απ’ όλα αυτά, σήμερα είναι ημέρα αγώνα και τιμής για τους νεκρούς που δώσανε τη ζωή τους και το αίμα τους και για αυτό εμείς βρισκόμαστε εδώ, όσοι και να είμαστε, καθώς, όπως βλέπετε, δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και, δυστυχώς, για αυτό φταίει και η κυβέρνηση, η οποία νομίζει ότι η αργία της 1η Μαΐου είναι απεργία και τη μετέθεσε την τρίτη ημέρα του Πάσχα, με συνέπεια να δυσκολεύει τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια, αυτό δεν είναι λόγος και πρόφαση. Εμείς μετράμε τους αγώνες με τις ανθρώπινες ψυχές και όχι με τους αριθμούς».

Στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο οποίος σημείωσε πως «εμείς είμαστε υπέρ των αγώνων, δεν θέλουμε να παραδοθούμε τόσο εύκολα και την Κυριακή πέρασε ένα, για μένα, μίνι μνημόνιο. Κάθε μέρα οι εργαζόμενοι χάνουν κεκτημένα χρόνων και φτάσαμε στο σημείο σήμερα ο βασικός μισθός να είναι στα 490 ευρώ μικτά. Περιμέναμε σήμερα να είναι εδώ όλος ο εργατικός κόσμος ενωμένος, γιατί πιστεύω ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να παραδώσουμε τόσο εύκολα τα κεκτημένα χρόνων».

Όσο η ώρα περνούσε, δειλά- δειλά κάποιοι απεργοί έκαναν την εμφάνισή τους στον χώρο, με τη συμμετοχή ωστόσο να παραμένει αποκαρδιωτική, ενώ χαρακτηριστικό της αποχής είναι και το γεγονός πως δεν πραγματοποιήθηκε πορεία λόγω των πολύ λίγων διαδηλωτών. Την ίδια ώρα, μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώνονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιώντας δική τους πορεία μέσα στους δρόμους της πόλης.

Τρίκαλα

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου στα Τρίκαλα.

Βόλος

Με σημεία συγκέντρωσης τις πλατείες Ελευθερίας και Πανεπιστήμιου και από εκεί με πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αλλά και καταθέσεις στεφάνων, τίμησαν οι Βολιώτες την εργατική Πρωτομαγιά.

Η πρώτη συγκέντρωση, την οποία είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Βόλου και με ανακοίνωσή του καλούσε σε συμμετοχή το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε στις 9.30 στην Πλατεία Ελευθερίας, από όπου ξεκίνησε πορεία μέχρι την συμβολή των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου, για την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.

Παρόντες και οι Βουλευτές Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπολος και ο Ανεξάρτητος Πάρις Μουτσινάς.

Συγκίνηση προκάλεσε το μπλοκ της “Κίνησης Ελπίδας Πολιτών”, το οποίο προπορεύονταν της πορείας και τα μέλη της κίνησης φώναζαν συνθήματα στη μνήμη του ιδρυτή της Κώστα Κόγια, ο οποίος αργά το απόγευμα του Σαββάτου, στην οικεία του, αποφάσισε να θέσει τέλος στην ζωή του, σοκάροντας το πανελλήνιο αλλά και την τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και του Βόλου.

Λίγη ώρα αργότερα, από την πλατεία Πανεπιστημίου, ξεκινούσε η δεύτερη πορεία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας. Έχοντας προηγηθεί συγκέντρωση και η καθιερωμένη ομιλία*, η πορεία, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις μαζικότερες του ΠΑΜΕ Μαγνησίας των τελευταίων ετών, κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξει και αυτή στην συμβολή των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου.

Η τρίτη και ανεξάρτητη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, συλλογικότητες και ανεξάρτητοι πολίτες, κατέληξε και αυτή στην συμβολή των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου, έχοντας νωρίτερα ολοκληρώσει την με παλμό και δυναμική, πορεία της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Βόλου.

Λαμία

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Πρωτομαγιά στη φθιωτική πρωτεύουσα γιορτάστηκε σε δύο διαφορετικές πλατείες με πολύ μικρή συμμετοχή των πολιτών…

Στις 10.30, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου. Μισή ώρα αργότερα έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Διάκου το Εργατικό Κέντρο και το Παμφθιωτικό Μέτωπο Αγώνα Φορέων και Σωματείων.

Μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.


Αγρίνιο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πορεία που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με στίχους του Γιάννη Ρίτσου από τον «Επιτάφιο», ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Πένυ Τριάντη, εκπρόσωπος της ΟΓΕ, και ο Μάνος Ποσοτίδης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μιχάλης Κατσιγιάννης, μέλος του ΠΑΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Δ.Σ των εργαζομένων, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αφήνοντας αιχμές προς τον εμπορικό σύλλογο και την απόφαση για μεταφορά της αργίας, υπογραμμίζοντας ότι η εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, ούτε μεταφερόμενη γιορτή. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «δεν θα μπορέσουν να εκφυλίσουν το νόημά της, όπως επιδιώκουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία».

Επίσης, αναφέρθηκε στους αγώνες του Σικάγο 127 χρόνια πριν λέγοντας ότι ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας πιο οργανωμένης, πιο μεθοδικής εξόρμησης για την προετοιμασία νέων αγώνων, αλλά και για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν. «Το δίδαγμα από τη ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου είναι ότι η εργατική τάξη από την εμφάνισή της μέχρι και σήμερα τίποτα δεν κέρδισε χωρίς τον δικό της αγώνα. Έτσι συνεχίζουμε και εμείς, το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, για εμάς, στους νεκρούς της τάξης μας» τόνισε.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν εκπρόσωποι από διάφορα σωματεία, ενώ διαβάστηκε επίσης ψήφισμα του ΠΑΜΕ για την υγεία, το οποίο και εγκρίθηκε.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αλλά και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο εργατικής τάξης.

Πάτρα

Οι πλατείες Εθνικής Αντιστάσεως και Γεωργίου αποτέλεσαν σήμερα το σημείο αναφοράς των εργαζομένων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Λίγο μετά τις 12.00 ολοκληρώθηκε η πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στην περιοχή έχουν προχωρήσει σε 24ωρη απεργία διαφωνώντας με τη μεταφορά της αργίας (σ.σ.: με απόφαση του υπουργού Εργασίας η αργία της Πρωτομαγιάς, που συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη, μεταφέρεται για την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου).

Η 7η Μαΐου εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, τις εκμεταλλεύσεις και γενικά τις εργασίες, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας.

Πύργος

Τρεις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον Πύργο, με την εικόνα της ανοιχτής αγοράς να οξύνει τις εντυπώσεις. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ διοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκέντρωση με ομιλίες και στη συνέχεια όλο το πλήθος πραγματοποίησε πορεία προς το Μνημείο Καλάκου δίπλα στο παλιό νοσοκομείο Πύργου.

Εκεί έγιναν καταθέσεις στεφάνων από το ΠΑΜΕ, την ΚΝΕ, το ΚΚΕ και τα συνδικάτα.

Μια δεύτερη πορεία ξεκίνησε από το 2ο Λύκειο Πύργου, όπου συγκεντρώθηκαν τα μέλη της ΕΛΜΕ, των πρωτοβάθμιων σωματείων και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη.

Τέλος, μια τρίτη μικρότερης έκτασης εκδήλωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Ζάκυνθος

Συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί,  περίπου 40 μέλη του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του μνημονίου στο κέντρο της πόλης.

Οι ομιλητές της συγκέντρωσης, συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και του ΠΑΜΕ, καταφέρθηκαν με σκληρά λόγια στα μέτρα της κυβέρνησης και καυτηρίασαν την πολιτική με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ κατήγγειλαν τις απολύσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Ρόδος

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ στη Ρόδο, τα οποία νωρίτερα (10.00) συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


(Φωτογραφία από eurokinissi)


(Φωτογραφία από eurokinissi)

Η ανακοίνωση για τη σημερινή κινητοποίηση ανέφερε τα εξής:

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Είναι καθήκον σήμερα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Την Πρωτομαγιά δίνουμε με αποφασιστικότητα μια κρίσιμη απεργιακή μάχη, επιδιώκοντας να δυναμώσουμε τη σκληρή πάλη ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και τους υπηρέτες της. Υπερασπιζόμαστε το ίδιο το ταξικό μήνυμα και το περιεχόμενο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, βροντοφωνάζοντας: Δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Οι αλυσίδες που μας φόρεσαν για να σωθούν από την κρίση οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας γίνονται όλο και πιο σφικτές, πιο βαριές, πιο ασήκωτες. Πρέπει να τις σπάσουμε.

Οι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο δείχνουν τον δρόμο.

Όλοι στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 10:00 π.μ.».

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, το Εργατικό Κέντρο και άλλοι φορείς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αρνούνται τη μεταφορά της την Τρίτη του Πάσχα, διοργάνωσαν συλλαλητήρια. Η απεργιακή συγκέντρωση από το ΕΚΗ ολοκληρώθηκε στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και από το ΠΑΜΕ, νωρίτερα, στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ ακολούθησαν πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου κι έγινε κατάθεση στεφάνων.

«Στόχος η ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, η στήριξη των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών που καθημερινά ζουν τον εφιάλτη της απόλυσης, της διαθεσιμότητας και της μείωσης του πενιχρού εισοδήματος, αλλά και η άμεση υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, στις 09.30 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη βράβευση των παιδιών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά-Ειρήνη στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του ΕΚΗ.

Ακολούθησε η απεργιακή συγκέντρωση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του Συνδικαλιστικού Κινήματος καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδελφοί Χατζηγιώργη.

Χανιά

Σε μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο της 1ης Μαΐου, στις 10.00, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, κάλεσαν από χθες τους εργαζομένους το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Ένωση Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Χανίων, ενώ στις 11.30 έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων στο Πασακάκι.

Στο μεταξύ, κάλεσμα στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, στα Νέα Καταστήματα, απηύθυναν χθες μέλη της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε.) Χανίων, τονίζοντας ότι οι μικροί και μεσαίοι έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες θα πρέπει «να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό κίνημα για την ανατροπή των πολιτικών που τους οδηγούν στη χρεοκοπία και το κλείσιμο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / thesstoday.gr / seleo.gr / thrakitoday.com / trikalaola.gr / e-volos.gr/ lamiareport.gr / aerasfm / cityvoice.gr / agrinionews.gr / patrastimes.gr / ilialive.gr / rodosreport.gr / cretalive.gr

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης