"Κυρία Κλούνι, απολύεστε"

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, 20:40


Λάμψη αστέρων με το... αζημίωτο προσέφερε στην υπόθεση της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα η κα Κλούνι, η οποία, τον Οκτώβρη του 2014, έγινε δεκτή στη χώρα μετά βαΐων και κλάδων, προκειμένου να συμβάλει στο ελληνικό αίτημα.

Υπό τον φόβο δικαστικής ήττας, το υπουργείο Πολιτισμού πετά στον κάλαθο τη γνωμοδότηση της Αμάλ Αλαμουντίν
Πριν από έναν χρόνο, η «πρωτοβουλία» της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι είχε σκορπίσει ενθουσιασμό, με τα διεθνή Μέσα να αφιερώνουν πηχυαίους τίτλους στην επίσκεψη της λαμπερής δικηγόρου, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, η συνδρομή της συζύγου του διάσημου ηθοποιού Τζορτζ Κλούνι έκανε πλουσιότερο το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί κατά 200.000 λίρες.

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, «καλύφθηκε αποκλειστικά από ευγενική χορηγία Έλληνα του εξωτερικού που δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα», όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, επί ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Δεν θα κινηθεί νομικά η κυβέρνηση»

Τελικά, η γνωμοδότηση που συνέταξε το γραφείο Doughty Street Chambers θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός.

«Όσον αφορά το έργο που προσέφερε η νομική εταιρεία στην οποία συμμετέχει η κυρία Κλούνι, ολοκληρώθηκε. Δηλαδή πληρώθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς. «Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο», συμπλήρωσε.


Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία του 2014 για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους - μέλους, ο κ. Μπαλτάς εκτίμησε ότι η μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει το Μουσείο της Ακρόπολης μαρτυρά ότι «έχουμε περισσότερους φίλους». Παράλληλα τόνισε ότι «είμαστε άξιοι να υποδεχθούμε τα αρχαία».

Ωστόσο, ο κ. Μπαλτάς παρέλειψε να αποκαλύψει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών, μέσω εναλλακτικής οδού, από τη στιγμή που αποκλείστηκε η νομική. 

Τασούλας: «Μικρόψυχη η κυβέρνηση, ενισχύει τα επιχειρήματα των Βρετανών»

Από την πλευρά του, ο κ.Τασούλας σημείωσε ότι η χώρα έχασε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία παγκόσμιας δημοσιοποίησης των ελληνικών επιχειρημάτων.

«Η άποψη ότι δεν πάμε στα δικαστήρια γιατί θα χάσουμε είναι απαράδεκτη, όχι μόνο γατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αντίδικης πλευράς, αλλά και γιατί προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα», ανέφερε ενώπιον των δημοσιογράφων ο γαλάζιος βουλευτής.

«Η γνωμοδότηση που δεν πήραμε από το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου και την οποία επεξεργάστηκαν η κυρία Κλούνι και άλλοι δυο σπουδαίοι νομικοί, αλλά και η ίδια η ανάμειξη αυτού του γραφείου, δεν μας προσέφερε μόνον εξειδικευμένη νομική γνώση, αλλά και μια μεγάλη παγκόσμια δημοσιότητα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι τις μέρες που ήταν εδώ η Αμάλ Αλαμουντίν έγιναν τρεις ερωτήσεις από Βρετανούς βουλευτές στο Κοινοβούλιό τους που ζητούσαν την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να στερηθεί μια νέα ευνοϊκή παγκόσμια δημοσιότητα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, που θα την προκαλούσε η πρόσκληση εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους Άγγλους νομικούς να παραδώσουν την γνωμάτευσή τους προς το υπουργείο Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

«Αντ’ αυτού η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει την γνωμοδότηση -επειδή προφανώς το ανακίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση δείχνοντας μικρότητα- που παραδόθηκε μέσω της πρεσβείας μας στο Λονδίνο. Μέσα στο σχέδιο δεν ήταν μόνο η νομική γνωμάτευση αλλά και η δημοσιότητα που αποποιήθηκαν, ενώ τώρα λέμε κιόλας ότι αν πηγαίναμε στα δικαστήρια θα χάναμε», πρόσθεσε.

«Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αλλά δεν προεξοφλείς ότι θα χάσεις ενισχύοντας τα επιχειρήματα των άλλων. Η Ελλάδα ομολογεί ότι δεν έχει δίκαιο. Αν έπαιρναν την γνωμοδότηση και ας έλεγαν ότι θα το εξετάσουμε», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας κατάφερε ομόφωνη απόφαση της Ουνέσκο που υιοθέτησε το αίτημα για να έρθει η Αγγλία σε διαμεσολάβηση με την Ελλάδα (το 2014), κάτι για το οποίο δόθηκε προθεσμία προς την Αγγλία που δεν απάντησε, ενώ «εμείς λέμε ότι θα χάσουμε την υπόθεση προεξοφλώντας την έκβαση μιας διεθνούς δίκης», κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, 20:43