Τρεις καυτές δικογραφίες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο Θέμιδος Μέλαθρον, στο κτήριο του Αρείου Πάγου και φέρνουν στην επιφάνεια ένα σκοτεινό παρασκήνιο.

Τρεις καυτές δικογραφίες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο Θέμιδος ΜέλαθρονΤο κουβάρι των αποκαλύψεων που άρχισε να ξεδιπλώνεται με την ομιλία του Πάνου Καμμένου στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, φαίνεται να οδηγεί σε υπόγειες σχέσεις της πολιτικής με τη δικαστική εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Siemens, υποβρύχια και φάκελος Μarfin φέρονται να έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Τον εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου είναι ο αρμόδιος για τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών ως δικαστικός λειτουργός, μέλος της Εurojust. Πρόκειται για θέση-κλειδί στην καταπολέμηση σοβαρών μορφών διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς.

Ο κ. Ορνεράκης, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έχει στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, καθώς είναι κουμπάρος του και είχε θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης το 1993 στη Λευκάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία αυτά μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο ήταν γνωστά και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ορνεράκης από εισαγγελέας καταταπολέμησης κρουσμάτων ρατσιστικής βίας μεταπήδησε στη θέση αυτής της Eurojust τον Απρίλιο του 2013, παρακάμπτοντας παλαιότερους στην επετηρίδα δικαστικούς λειτουργούς, ανάμεσά τους κι έναν ιδιαίτερα καταξιωμένο και έμπειρο εισαγγελικό λειτουργό που χαίρει του σεβασμού των συναδέλφων του.

Δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι ο διορισμός του κ. Ορνεράκη δεν ήταν τυχαίος. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που «ψιθυρίζουν» στον Άρειο Πάγο πως αποτελούσε προσωπική επιλογή της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αλλά και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Γιατί, λοιπόν, μετά από όλα αυτά η κα. Κουτζαμάνη έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για τις καταγγελίες Καμμένου χωρίς να πει λέξη για την «ταμπακιέρα»;

Η ανακοίνωση:

«Με αφορμή το ενδιαφέρον για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τµήµα της ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ομιλίας του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας αυτής της 29ης Μαρτίου 2016, µε το ακόλουθο περιεχόμενο “Μήπως η Marfin, της οποίας τα στελέχη εκδίδονται µε ομόφωνη απόφαση του Εφετείου για να δικαστούν στην Κύπρο και κατά των οποίων, σύμφωνα µε έγκυρες πηγές, εκδόθηκε ήδη ένταλμα σύλληψης, που επιβεβαιώνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, καλύπτονται; Και από ποιον καλύπτονται; Μήπως καλύπτονται, όχι από την κ. Θάνου, αλλά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία δεν δίνει εντολή στην Ευρώπη, στην Eurojust, στον Εισαγγελέα να καταθέσει στο κοινό register τρεις υποθέσεις; Της Siemens, του Βγενόπουλου και των υποβρυχίων;” κρίνεται αναγκαίο να ανακοινωθούν τα κάτωθι:

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσπαθεί και εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή της, δεν έχει παραλείψει κάτι, ούτε συγκάλυψε κάποιον ή κάποιους. Το θέμα της υπαγωγής υποθέσεων στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust (το αποκληθέν ως “κοινό register”) ανήκει στην αρμοδιότητα του δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού που χειρίζεται την υπόθεση, ο οποίος διαβιβάζει το αίτημα δια του κατά τόπον αρμοδίου Εισαγγελέα Εφετών, και όχι στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Οι υποθέσεις Siemens, Υποβρυχίων και Βγενόπουλου, στις οποίες γίνεται αναφορά από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο, όπως πληροφορηθήκαμε από το Εθνικό µας Μέλος στην Eurojust, έχουν υπαχθεί στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust, οι δύο πρώτες στις 8-9-2008 και 26-7-2010, αντίστοιχα, και η τρίτη στις 21-4-2015.

Εποµένως, ουδόλως εµπλέκεται η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη διαδικασία υπαγωγής υποθέσεων στο προαναφερόµενο σύστηµα διαχείρισης της Eurojust.

Η αντεπίθεση Καμμένου



«Με μία πρωτοφανή για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανακοίνωση Τύπου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη απάντησε στη χθεσινή αναφορά μου στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα της Eurojust και για τις τρεις δικογραφίες των υποβρυχίων, της Siemens και του Βγενόπουλου που δεν έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους στο σύστημα Eurojust από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παρέλειψε βέβαια να πει το σημαντικότερο, ότι αρμόδιος Εισαγγελέας και χειριστής του θέματος εν γνώσει της κα. Κουτζαμάνη είναι ο Εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, κουμπάρος του Αντώνη Σαμαρά και υποψήφιος βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης το 1993 στη Λευκάδα με 135 ψήφους.

Αντιλαμβάνεται πλέον ο ελληνικός λαός ότι είτε υπάρχει θέμα για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είτε για τον Εισαγγελέα Ορνεράκη, ο οποίος μέχρι σήμερα εξέθεσε τη χώρα γιατί δεν ενέταξε, ίσως με εντολή της Εισαγγελέως ίσως όχι, την υπόθεση Βγενόπουλου στο Eurojust και διαμαρτυρήθηκαν οι Κυπριακές αρχές, αλλά και τις ροές χρήματος από τα υποβρύχια και από την υπόθεση της Siemens που προέκυψαν μετά το 2008 και το 2010».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

-Ποια η σχέση του Νίκου Ορνεράκη με τον κ. Σαμαρά;
-Υπήρξε όντως ολιγωρία στον χειρισμό των τριών επίμαχων δικογραφιών;
-Υπάρχει κι άλλος κουμπάρος του κ. Σαμαρά σε επιφανή θέση (μόνιμη αντιπροσωπεία) στις Βρυξέλλες;

Οι τελευταίες αυτές αποκαλύψεις χρήζουν απαντήσεων από αρμόδια χείλη για να φύγει κάθε σκιά από τη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης