Αποφασισμένοι να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα δηλώνουν οι Σερραίοι αγρότες, οι οποίοι από την Τετάρτη συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. Η δύναμή τους στο σημείο ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους, καθώς αστυνομικοί τούς απαγορεύουν να συνεχίσουν προς τα σύνορα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Στέργιος Λίτος προειδοποίησε: «Εμείς έχουμε και εναλλακτικά σχέδια και θα κάνουμε πράξη αυτό που είπαμε. Θα φτάσουμε στον Προμαχώνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, όπως δηλώνουν εκπρόσωποί τους, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανησυχούν για την επιβίωσή τους και συντάσσονται με τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, πλην όμως καθυστερούν την έξοδό τους στους δρόμους, λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Σήμερα, στις 12.00, θα επιχειρήσουν εκ νέου να παρακάμψουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να κατευθυνθούν προς το τελωνείο. Από εκείνη την ώρα αναμένεται να κλείσει εκ νέου η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Το Σάββατο, λίγο μετά τις 11.00, πρόκειται να στηθεί το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη γενική τους συνέλευση στην Πέλλα, οι αγρότες αποφάσισαν ομόφωνα συντεταγμένα να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο Κιλκίς, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 60 τρακτέρ έξω από το κτήριο της αντιπεριφέρειας, φαίνεται ότι σε πρώτη φάση θα στηθεί το γνωστό μπλόκο στην είσοδο της πόλης και σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να μεταβούν σε άλλο σημείο.

Από τη μεριά τους, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως «το μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση την προσεχή Κυριακή, στις 18.00.

Στη Χαλκιδική συνεχίζεται η συγκέντρωση τρακτέρ στους Μύλους Ευγενίου στην Τρίγλια και απόφασή τους είναι να κινηθούν με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να συγκεντρωθούν το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia» που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2/2. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ναι σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά χωρίς το κλείσιμο δρόμων».

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν.

Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και τα μπλόκα θα στηθούν τη Δευτέρα, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στις 19.30 το απόγευμα του Σαββάτου.

Στην πρόσφατη γενική τους συνέλευση, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους τη Δευτέρα, στις 12.00, στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.

Στο μεταξύ, σήμερα, στις 16.30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα βρεθούν αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Αύριο, στις 19.30, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων για τις επόμενες ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης