Κλείνει τη σκηνή της Μονής Λαζαριστών το ΚΘΒΕ

Κλείνει τη σκηνή της Μονής Λαζαριστών το ΚΘΒΕ
Με γραπτή του δήλωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ανακοινώνει πως προσωρινά αναστέλλονται οι δράσεις του θεάτρου στη Μονή Λαζαριστών, στο πλαίσιο της λογικής ότι πρέπει «να σωθούν οι άνθρωποι πρώτα και μετά τα ντουβάρια». Από την επιλογή αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 300.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σε μια εποχή, όπου στους δημόσιους φορείς τίθεται επιτακτικό το αίτημα μιας συγκροτημένης οικονομικής πολιτικής, μιας σωστής και συνετής διαχείρισης των χρημάτων του Δημοσίου, μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Έχουμε ξαναπεί ότι «είναι προτιμότερο να διασώζονται οι άνθρωποι παρά τα ντουβάρια». Αυτό σημαίνει προστασία των θέσεων εργασίας. Για τους λόγους αυτούς, αναστέλλεται προσωρινά η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Κ.Θ.Β.Ε. στη Μονή Λαζαριστών.

Σε καμία περίπτωση δεν συρρικνώνεται η καλλιτεχνική δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, άρα ούτε το προσωπικό του. Απλώς θεωρείται πλέον ζημιογόνα υπερβολή η συμμετοχή του Κ.Θ.Β.Ε. σε έναν τέτοιο φορέα που απαιτεί πάνω από 300.000 ευρώ τον χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί και δεν δικαιούται να προκαλεί την κοινωνία και τον δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, γιατί αυτός πληρώνει το ανωτέρω ποσό μέσω της φορολογίας του.

Είναι αυτονόητο ότι οι εκπτωτικές παροχές του Κ.Θ.Β.Ε. προς τους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών ισχύουν για όλες τις παραστάσεις στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Βασιλικό Θέατρο.

Επίσης, θα προτείναμε μια άμεση σύγκλιση των εταίρων της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Μονή Λαζαριστών», με στόχο την τροποποίηση του καταστατικού και τον καθορισμό των δραστηριοτήτων και των όρων συμμετοχής τους σε νέα βάση. Το ότι το Κ.Θ.Β.Ε. εκ του καταστατικού του παρέχει κοινωνικό και πνευματικό αγαθό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τις υπέρογκες δαπάνες, που τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν.

Εκ της Καλλιτεχνικής Διευθύνσεως του Κ.Θ.Β.Ε.
.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 14:46