Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε τέσσερις οικισμούς της Ροδόπης

Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε τέσσερις οικισμούς της Ροδόπης
Κλειστά θα είναι σήμερα τα δημοτικά σχολεία των οικισμών Βάκου, Ισάλου και Αμαράντων, ενώ στον τελευταίο δεν θα λειτουργήσει και το νηπιαγωγείο, με απόφαση της δημοτικής αρχής, λόγω των πλημμυρών που σημειώθηκαν στη Ροδόπη από το βράδυ του Σαββάτου, καθώς και το δημοτικό σχολείο Εργάνης, όπου πλημμύρισε αίθουσα διδασκαλίας.

«Δεν ήθελα να διακινδυνεύσω την ασφάλεια των μαθητών που μετακινούνται με λεωφορεία, γιατί οι δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι από τις πλημμύρες. Από αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία, δεδομένης της ύφεσης των φαινομένων και της πτώσης της στάθμης του νερού. Ήδη μεταβαίνει κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου στο σχολείο της Εργάνης, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει θέμα ζημιών, να ελέγξει από πού εισήλθε στο κτήριο το νερό και να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα συνολικά για την κατάσταση του κτηρίου» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, Γιάννης Σταυρίδης.

Ο δήμαρχος κάνει λόγο για «ένα πρωτοφανές γεγονός» και ένα φαινόμενο που «σύμφωνα και με μαρτυρίες κατοίκων μεγάλης ηλικίας έχει να εμφανιστεί εδώ και 60-70 χρόνια». «Ως δήμαρχος έχω αντιμετωπίσει τις μεγάλες πλημμύρες του 2014, αλλά ο όγκος νερού που κατέβηκε το προηγούμενο 24ωρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα τότε πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί τώρα ήταν πολύ μεγαλύτερος» αναφέρει ο κ. Σταυρίδης. Όπως διευκρινίζει, «υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στην περιοχή, στην οποία κάναμε αρκετές παρεμβάσεις κατά καιρούς και το πρόβλημα είναι έντονο στην εκεί λεκάνη. Το θέμα είναι ότι ο όγκος του νερού ήταν υπερβολικός, με το ύψος της βροχής να αγγίζει τα 75 χιλιοστά, ποσότητα που ούτε τα δύο ποτάμια που διασχίζουν τον δήμο μπορούσαν να χωρέσουν».

Σκιαγραφώντας το χρονικό των πλημμυρών, ο κ. Σταυρίδης σημειώνει πως η κινητοποίηση τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ άρχισε τα ξημερώματα της Κυριακής, με επίκεντρο τον οικισμό των Αμαράντων. «Ενημερώθηκα, 03.00 τα ξημερώματα, από τον πρόεδρο της κοινότητας πως σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να υπάρχει μεγάλη και έντονη βροχόπτωση στον οικισμό των Αμαράντων, ότι τα κανάλια και τα ποτάμια κατέβασαν νερό. Άμεσα κινητοποιήσαμε το προσωπικό του δήμου και στείλαμε τα μηχανήματα για τους απεγκλωβισμούς. Υπήρχε ένας πολύ καλός συντονισμός με την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στο κτήριο της τοπικής κοινότητας των Αμαράντων, όπου και φιλοξενήθηκαν για κάποιες ώρες» τονίζει.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, 12:24