«Απαγορευμένος» καρπός εξακολουθεί να παραμένει για τους μαθητές της Μαγνησίας, το εργαστήριο φυσικών επιστημών που στεγάζεται σε ειδική αίθουσα του 31ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι φορείς μετατοπίζουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Οι ευθύνες για το ότι το εργαστήριο είναι εκτός λειτουργίας γίνονται «μπαλάκι», μεταξύ των υπευθύνων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Μαγνησίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να το λειτουργήσουν με την μορφή που δημιουργήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εργαστήριο είναι ένα από 51 που κατασκευάστηκαν πριν από μερικά χρόνια με εθνικούς πόρους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί η εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθητών των Δημοτικών, καθώς τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν ανάλογη υποδομή, παρά κάποια όργανα τα οποία τα έχουν προμηθευτεί πριν από αρκετά χρόνια και βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ άλλα είναι και εκτός λειτουργίας.

Τα όργανα που διαθέτει το εργαστήριο του 31ου Δημοτικού Σχολείου τοποθετήθηκαν το 2009 και η υποδομή εγκαινιάστηκε το 2010, μετά από μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε ο τότε διευθυντής του σχολείου και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος ήταν να αποτελέσει ένα χώρο που θα συγκεντρώνονται μαθητές απ όλα τα εκπαιδευτήρια του νομού κάνοντας πρακτική άσκηση στη Φυσική, αλλά και η επιμόρφωση δασκάλων στο μάθημα.
Όμως μέχρι σήμερα τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει και το εργαστήριο χρησιμοποιείται μόνο από τα παιδιά του 31ου, ενώ από το 2010 και μετά υλοποιήθηκαν μόλις δύο επιμορφώσεις 60 συνολικά εκπαιδευτικών, χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια. Παράλληλα ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την τοποθέτηση καθηγητή φυσικής από το ΕΚΦΕ στο εργαστήριο, ο οποίος θα απασχολούνταν μόνιμα εκεί υποδεχόμενος τα παιδιά από διάφορα σχολεία και εξηγώντας τους την λειτουργία των οργάνων.
Παρόλα αυτά ο καθηγητής δεν τοποθετήθηκε και ο μόνος που ασχολείται με εργαστήριο είναι ένας δάσκαλος ο οποίος προσφέρει ουσιαστικά εθελοντική εργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθυντής του 31ου Δ.Σ. Θαν. Ζαβός εξέφραζε την απορία του για το γεγονός ότι το εργαστήριο παραμένει ανεκμετάλλευτο μετά από δύο χρόνια και τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Πηγή:magnesianews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης