«Κλοπή αρχαιοτήτων- κλοπή στοιχείων πολιτισμού- κλοπή ζωής- κλοπή εθνικής συνείδησης», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους το Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών-Πελ/νήσου-Αιτ/νίας & Ιονίων Νήσων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.).

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών-Πελ/νήσου-Αιτ/νίας & Ιονίων Νήσων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) εκφράζουν τη λύπη τους για την κλοπή των σημαντικών αρχαιοτήτων από το Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας που συνέβη το πρωί της Παρασκευής 17/02/2012.

Καταγγέλλουμε τους υπευθύνους που λόγω κωλυσιεργίας και αδιαφορίας γύρισαν την πλάτη στον πολιτισμό της χώρας μας και αποδεικνύουν περίτρανα πως η Ελλάδα «το λίκνο του πολιτισμού», η χώρα που η ίδια έχει χαρακτηρίσει τον πολιτισμό της «βαριά βιομηχανία», αδυνατεί να προστατέψει, να αναδείξει και να αξιοποιήσει στοιχειωδώς τις αρχαιότητες της.

Οι εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις στο υπουργείο δεν αποτελούν είδηση. Η ίδια η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ έχει παραδεχτεί από καιρού εις καιρόν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ωστόσο βασικά είχε περιοριστεί στα κροκοδείλια δάκρυα. Οι επιταγές του νέου νόμου με την εφεδρεία και την κατάργηση και των κενών οργανικών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έρχονται να προσθέσουν νέες θέσεις στη λίστα των κενών οργανικών θέσεων του υπουργείου ενισχύοντας την υποστελέχωση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακοδιαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού και η άρνηση πρόσληψης νέου, οι σημαντικές ελλείψεις που συχνά οδηγούσαν σε συζητήσεις περί πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικών εταιρειών προστασίας αρχαιοτήτων, αποτελούν σημαντικά λάθη και ευθύνες απέναντι σε κάθε έννοια προστασίας των αρχαιοτήτων από την πολιτεία όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, αλλά επιπλέον ενισχύει την αδυναμία του υπουργείου να φανεί αντάξιο του ονόματός του. Είναι συχνό το φαινόμενο να εγκαινιάζονται περιφερειακά μουσεία και εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά όταν σβήσουν τα φώτα μετά την «κοπή της κορδέλας» και τις εκδηλώσεις εγκαινίων, υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστά.

Η χώρα αυτή μας ανήκει, ο πολιτισμός ανήκει στη χώρα και το λαό και όλοι πρέπει να στηρίξουμε να μη χαθεί και εμείς μαζί τους στο πλαίσιο πολιτικών σεναρίων που παίζονται στην πλάτη μας.

Για το ΔΣ του ΣΕΠΑΕΠ
Ο Πρόεδρος
Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Για το ΔΣ του ΣΕΚΑ
Η Γραμματέας
Βασιλική Ζυγούρη

Διαβάστε επίσης «Έγδυσαν» ανενόχλητοι το Μουσείο της Ολυμπίας

Πρωτοφανής ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης