Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Βίντεο/Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης

Με κατεύθυνση προς Καπανδρίτι και Γραμματικό μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στον Κάλαμο και κατέκαψε στο πέρασμα της 20 σπίτια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έχει δημιουργήσει σοβαρές δυσχέρειες στο έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι λόγω και της μεγάλης φλόγας και της πυκνής καύσιμης ύλης λόγω του πευκοδάσους δεν μπορούν να ελέγξουν τη φωτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της αλλαγής του ανέμου, η φωτιά κατευθύνεται προς τους Αγίους Αναργύρους και προς το Βαρνάβα.

Όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία μέχρι πριν από λίγο είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία αλλά τώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων. Γι’ αυτό, ο κ. Καπάκης συνιστά στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.

Ήδη ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ άλλα 11 οχήματα έχουν ξεκινήσει από διάφορες περιοχές της επαρχίας και έρχονται στην Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη στιγμή, στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 13 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ, και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ οι πρώτες εικόνες από το σημείο είναι συγκλονιστικές. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ξενοδοχείο Kalamos Beach στην παραλία.

Κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων περίπου 5 έχουν πιο σοβαρές ζημιές.

Δείτε εικόνες και βίντεο

Ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα

«Καίγονται τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου.

Όπως εξήγησε το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό.

Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

Όπως εξήγησε το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό.

Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια.

Δείτε το βίντεο με τα εναέρια μέσα που έχουν ριχτεί από τα ξημέρωμα της Δευτέρας στη μάχη με τις φλόγες.

Στο νοσοκομείο ανώτατος αξιωματικός του Π.Σ.

Πριν από λίγο μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κων/νος Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.


Για «σχέδιο εμπρησμών» κάνουν λόγο στελέχη της Πυροσβεστικής

Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα βλέπουν παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο.

Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.


Διακοπή κυκλοφορίας

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, πραγματοποιείται διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα κάτωθι σημεία: 1) Κόμβος Καπανδριτίου-Μικροχωρίου, 2) Παραλιακή Αγίων Αποστόλων και Επαρχιακή Καλάμου, 3) Πλατεία Καλάμου, 4) Λεωφόρος Μαρκοπούλου και Παραλιακή Αγίων Αποστόλων.


Δείτε φωτογραφίες & βίντεο από τη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο:

Σπίτια παραδομένα στις φλόγες

Κάηκαν ολοσχερώς κατοικίες – Εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις

Ενεργό μέτωπο Αγίων Αποστόλων

Η μάχη με τη φωτιά συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της νύχτας

Δείτε πως ξεκίνησε η πυρκαγιά αργά το μεσημέρι της Κυριακής

Βίντεο από την τεράστια πυρκαγιά

Τα μέτωπα της φωτιάς κατευθύνονται σε Ωρωπό και Καπανδρίτι

Φωτογραφίες: Τζένη Γιαννίνου
Επιμέλεια: Στέλλα Μεϊμάρη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης