Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στη διαχείριση των προσφυγικών ροών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, 15:46
Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στη διαχείριση των προσφυγικών ροών
«H Ελλάδα δεν είναι μόνη της» στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, τόνισε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις ροές των προσφύγων στο έδαφός της, η κα Μπερτρό απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη που χρειάζεται η χώρα.

«H Ελλάδα δεν είναι μόνη. Εργαζόμαστε με τις ελληνικές Αρχές για να αυξήσουμε τις δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στις 50.000 θέσεις έως το τέλος του χρόνου» ανέφερε η Ν. Μπερτρό, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, μέσω της επιδότησης ενοικίων.

Παράλληλα, τόνισε ότι για τον καλύτερο συντονισμό της Επιτροπής με τις ελληνικές Αρχές ο γενικός διευθυντής της Κομισιόν και υπεύθυνος για τα διαρθρωτικά ταμεία, Μάρτεν Φερβέι, έχει μεταβεί στην Ελλάδα και εργάζεται για αυτόν τον σκοπό.

Υπενθύμισε, δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη παράσχει μια πρώτη οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, και πως εξετάζονται τρόποι για να αποδεσμευθεί περαιτέρω οικονομική στήριξη.

Όσον αφορά στην παρουσία της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι γίνονται οι απαραίτητες διενέργειες ούτως ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της εν λόγω ευρωπαϊκής υπηρεσίας εκεί.

Υπενθύμισε ότι η παρουσία της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας που αποτελούν παράλληλα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών των χωρών της Βαλκανικής Οδού.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, 15:50