Κοντονής: Ενδεχόμενο δίκης στην Ελλάδα για τους 8 Τούρκους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018, 12:40
Κοντονής: Ενδεχόμενο δίκης στην Ελλάδα για τους 8 Τούρκους
Μία ημέρα πριν συζητηθεί στο Διοικητικό Εφετείο το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για την έκδοση προσωρινής διαταγής που θα παγώνει άμεσα την απόφαση για την παροχή ασύλου στον έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί η δίκη τους στην Ελλάδα, εφόσον δεν τους χορηγηθεί άσυλο και ζητηθεί κάτι τέτοιο από τις τουρκικές Αρχές. 

Αυτό τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας πως με βάση το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής δίκης στη χώρα μας για αδικήματα που τελέστηκαν στην αλλοδαπή.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα. Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει. Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Πολλή φασαρία για το τίποτα» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.Εγκλήματα στην αλλοδαπή που τιμωρούνται πάντοτε κατά τους ελληνικούς νόμους

Οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς ανεξάρτητα από τους νόμους του τόπου της τέλεσης, για τις πράξεις που τελέστηκαν στην αλλοδαπή:

α) Εσχάτη προδοσία, προδοσία της χώρας που στρέφεται κατά του Ελληνικού Κράτους και Τρομοκρατικές πράξεις (άρθρο 187 Α).

β) εγκλήματα που αφορούν σ τη στρατιωτική υπηρεσία και την υποχρέωση στράτευσης (ειδικό μέρος, Κεφ. Η`)

γ) αξιόποινη πράξη που τέλεσαν ως υπάλληλοι του ελληνικού κράτους

δ) πράξη εναντίον Έλληνα υπαλλήλου κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή σχετικά με την υπηρεσία του

ε) Ψευδορκία σε διαδικασία που εκκρεμεί στις ελληνικές Αρχές

στ) πειρατεία

ζ) εγκλήματα σχετικά με το νόμισμα (ειδικό μέρος, Κεφ.Θ`)

η) πράξη δουλεμπορίου, εμπορίας ανθρώπων, σωματεμπορίας ή ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, διενέργειας ταξιδιών με σκοπό την τέλεση συνουσίας ή άλλων ασελγών πράξεων σε βάρος ανηλίκου ή πορνογραφίας ανηλίκου.

θ) παράνομο εμπόριο ναρκωτικών φαρμάκων

ι) παράνομη κυκλοφορία και εμπόριο άσεμνων δημοσιευμάτων

ια) κάθε άλλο έγκλημα, για το οποίο ειδικές διατάξεις ή διεθνείς συμβάσεις υπογραμμένες και επικυρωμένες από το ελληνικό κράτος προβλέπουν την εφαρμογή των ελληνικών ποινικών νόμων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018, 13:35