Κόντρα δικηγόρων-Πάγκαλου μέσω Ελβετίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011, 18:06
Κόντρα δικηγόρων-Πάγκαλου μέσω Ελβετίας
Έντονα αντέδρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στις αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, κατά των δικηγόρων, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γιάννης Αδαμόπουλος, απαντά στον κ. Πάγκαλο πως επιχειρεί μία απρόκλητη, αήθη και άνευ προηγουμένου επίθεση προς το δικηγορικό κλάδο, στοχοποιώντας τα μέλη του ως δήθεν φοροφυγάδες.

Ο κ. Αδαμόπουλος κάνει λόγο για μία «εκ νέου παραληρηματικού τύπου άδικη, γεμάτη γενικεύσεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς επίθεση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κυρίου Πάγκαλου προς το σύνολο των μελών της δικηγορικής κοινότητας αδιακρίτως και τον καλεί να ανασκευάσει τις ανακρίβειες που διατύπωσε προσβάλλοντας και εκθέτοντας σε διεθνές επίπεδο έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο με σημαντική ιστορία και αδιαμφισβήτητη προσφορά στη χώρα».

Υπενθυμίζει πάντως στον κ. Πάγκαλο ότι πράγματι τον τελευταίο καιρό έχει συρρικνωθεί η δικηγορική ύλη αλλά και το εισόδημα των δικηγόρων, η πλειοψηφία των οποίων, όπως σημειώνει είναι νομοταγείς φορολογούμενοι πολίτες που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο ακέραιο. «Πέρα από το άκομψο και το αναίτιο της εν λόγω επίθεσης, η οποία έχει ως στόχο - όπως πλέον είναι προφανές - τη στοχοποίηση των δικηγόρων στα μάτια της κοινωνίας ως κατά τεκμήριο προνομιούχων και τη συνακόλουθη τεχνητή πρόκληση αποπροσανατολιστικών αντιδράσεων μεταξύ επιμέρους κοινωνικών ομάδων, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε και στην ουσία των λεγομένων του κυρίου Αντιπροέδρου, σύμφωνα με τον οποίο «οι δικηγόροι στην Αθήνα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ», γεγονός αδιανόητο κατ’ αυτόν…

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει και προς ενημέρωση του κυρίου Αντιπροέδρου να επισημανθεί - εντελώς ενδεικτικά - ότι, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του έτους 2010, το 1/3 των δικηγόρων της Αθήνας δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο και, αντιστοίχως, το 1/2 των δικηγόρων της Αθήνας δεν συνέπραξε ούτε σε ένα συμβόλαιο, παράγοντες ικανοί για την απόδειξη του γεγονότος πως η δικηγορία δεν αποτελεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ένα επικερδές επάγγελμα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμόπουλος.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011, 18:18