Έντονες αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασθενείς για τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και το ένα ευρώ που θα πρέπει να αποδώσουν στα φαρμακεία για κάθε συνταγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τσουχτερό» αντίτιμο για τη νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία

Το εισιτήριο των 25 ευρώ ως μέτρο εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου και περιλαμβάνεται στον Ν. 4093/2012. Σε σχετική εγκύκλιο το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο.

Εξαιρέσεις

Από το νέο «χαράτσι» στο ΕΣΥ εξαιρούνται οι εξής ομάδες ασθενών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).

• Οι χρόνια πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.

• Τα ΑμεΑ που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Αντιδράσεις από φορείς στον τομέα της Υγείας

Την αντίθεσή του στο μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθείται «σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, «αφού πλέον το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά».

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση ή/και την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και επαναλαμβάνει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

«Ο ΙΣΑ πιστεύει στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα εξυγίανσης δεν συναινεί όμως σε κανενός είδους “οριζοντίων” μέτρων σε βάρος του πολίτη».

Όσον αφορά στο δεύτερο μέτρο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ υποχρεούνται από την 1η Ιανουαρίου να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή. Το μέτρο, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, προς το παρόν αναστέλλεται λόγω τεχνικών προβλημάτων της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και η υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα ξεκινήσει όταν θα είναι έτοιμη η εφαρμογή (8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό), οπότε και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προτίθεται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, θεωρώντας πως τίθεται σε αμφισβήτηση ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «στη χώρα που εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής το 40% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και διαθέτει 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες (έμμεσα, άμεσα), δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή)».

«Η κυβέρνηση για να αντεπεξέλθει στις νέες μειωμένες δαπάνες για τα Νοσοκομεία (300 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το έτος 2013) πέραν της συρρίκνωσης των υφιστάμενων λειτουργιών των Νοσοκομείων και τα νέα Λουκέτα που μεθοδεύει σε νοσοκομειακές μονάδες, επιχειρεί αφενός να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες και αφετέρου να μετακυλήσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Πολιτικές αντιδράσεις

Την έντονη δυσαρέσκεια της Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε η ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι τέθηκε σε ισχύ το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Κι αυτό έγινε και στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον κ. Α. Γεωργιάδη.

»Δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία.

»Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα επιμείνει μέσα στην Κυβέρνηση, αλλά και στο Κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του.

»Το επιχείρημα του Υπουργού ότι “το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί” έρχεται – όπως είχαμε και πάλι τονίσει – σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η Κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή).

» Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς».

ΣΥΡΙΖΑ

Για εγκληματική ανευθυνότητα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική όσον αφορά στον τομέα της Υγείας.

«Το πρώτο βήμα της “μεταρρύθμισης” στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μπέζα είναι η κατάργηση όλων των δομών υγείας του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και όλων των οργανικών θέσεων των εργαζόμενων κάθε ειδικότητας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν την εγκληματική ανευθυνότητα και την αναλγησία τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αφήνουν τους πολίτες χωρίς δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, βάζουν τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων σε εργασιακές περιπέτειες και επιδιώκουν την απομάκρυνση των γιατρών καλώντας τους να ενταχθούν σε μια επισφαλή σχέση εργασίας που δεν έχει καμία σχέση με το ΕΣΥ, αφού πρώτα τους απολύουν μετά από είκοσι και πάνω χρόνια εργασίας».

Τέλος στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι «με την εφαρμογή του “χαρατσιού” των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. Αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική αυτό θα είναι το μέλλον για κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση, τη νέα χρονιά φέρνει νέα χαράτσια για την υγεία του λαού με τα 25 ευρώ για την εισαγωγή των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε επιχειρήσεις, με το επιπλέον 1 ευρώ για κάθε συνταγή στην ήδη πανάκριβη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, προσθέτοντας, ότι «η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ασθενών, από τα νέα χαράτσια που επικαλείται η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αναιρεί την εμπορευματοποίηση της υγείας, αλλά αντίθετα την επιβεβαιώνει».

«Η ελπίδα για το λαό βρίσκεται στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, ικανής να εμποδίσει και να ανατρέψει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων με προοπτική της πάλης τη λαϊκή εξουσία, με ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, όπου η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπορεί να γίνει καθολικά κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

ΑΝ.ΕΛ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς ανέφερε: «Ο υπουργός Υγείας, αφού διέλυσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού προχωρά σε απολύσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο, επιβάλλοντας 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και ένα ευρώ για κάθε συνταγή, δίνοντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και κυρίως στους ανέργους και τους οικονομικά αδυνάτους».

Χρυσή Αυγή

«Η ανάλγητη μνημονιακή συγκυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το εθνοκτόνο της έργο, προβαίνοντας σε ταχεία διάλυση κάθε υποδομής του κράτους και σε περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των Ελλήνων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται:

Το πρώτο μέτρο του «κράτους πρόνοιας» Σαμαρά-Βενιζέλου που εισάγεται για το 2014 δεν αφορά κάποια φορολογική ελάφρυνση των ήδη επιβαρυμένων Ελλήνων, αλλά η επιβολή ενός ακόμη άδικου οικονομικού βαριδίου. Μετά τις προκλητικές εξαγγελίες του Άδωνι για την επιβολή χαρατσιού και στον τομέα της Υγείας, εφόσον οι στόχοι που έθεσαν οι διεθνείς τοκογλύφοι δεν επιτευχθούν από ελληνικής πλευράς (όπως κι έγινε) και παρά τις αντιρρήσεις των υπερασπιστών του μνημονίου ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον απίθανο, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να διαψεύσει τους ίδιους και όλους όσους παραπλανητικά καθησύχαζαν τον ελληνικό λαό ότι το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης