Κόντρα Περιφέρειας, ΔΕΔΔΗΕ και δήμων για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021, 12:52
Κόντρα Περιφέρειας, ΔΕΔΔΗΕ και δήμων για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής, τον ΔΕΔΔΗΕ και τους δήμους για τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρούνται κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Από χθες τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν ξαφνικά στο σκοτάδι, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλήματα συνεχίζονται και μέχρι αυτή την ώρα.

Πατούλης: Υπεύθυνος 100% ο ΔΕΔΔΗΕ για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τη φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο περιφερειάρχης Αττικής μιλώντας στο Mega είπε ότι θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αναφορικά με τα προβλήματα στους δρόμους, ο περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής διατήρησε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, σημειώνοντας πως τα όποια προβλήματα περιορίστηκαν σε μικρούς δημοτικούς δρόμους.

ΔΕΔΔΗΕ: Κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο σπάει και πέφτει πάνω στο δίκτυο

Από την πλευρά τους ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ έδειξαν ως κύριους υπεύθυνους για τις ζημίες που υπέστη το δίκτυο μεταφοράς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους δημάρχους επειδή δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα, πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων, τα οποία λύγισαν από το βάρος του χιονιού και στη συνέχεια έσπαγαν και έπεφταν στα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

Σχετικά με τις βλάβες και την αποκατάστασή τους ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος δήλωσε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργαζόντουσαν στην αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια ειδικότερα σε 24ωρη βάση έχουμε παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται με επιπλέον μονάδες εκτός Αθηνών, πλέον των 50-60 ατόμων, και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο με συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84 με 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης όπου οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές και συνδέσεις. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών».

Μάλιστα ο κ. Μάνος είπε χαρακτηριστικά για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πτώση των δέντρων ότι «όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο, σημαίνει ότι κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά, όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος».

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Ευθύνη των δήμων και του δασαρχείου 

Από την πλευρά του τώρα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Mega, είπε πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τον όγκο του χιονιού να είναι τεράστιος.

Παράλληλα ο κ. Αδαμίδης απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος, τονίζοντας πως για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος, διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων του κράτους. Στη συνέχεια όμως αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δήμων και του δασαρχείου.

Μια λύση σε τέτοια προβλήματα θα ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρισμού και η σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για τον χειμώνα, η οποία ξεκινάει με το κλάδεμα το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς σε μια τέτοια διαδικασία εμπλέκεται πέρα από τον Δήμο και το δασαρχείο, το οποίο δεν δίνει πάντα την άδεια.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021, 13:05