Πατήστε εδώ και δείτε τι γίνεται τώρα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Βαρυμπόμπης

Μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι είναι η φετινή έξοδος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τροχαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χθες, από την πρωτεύουσα έχουν φύγει περίπου 750.000 αυτοκίνητα και από τα δύο εθνικά δίκτυα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι έφθανε τις 710.000.

Μόνο χθες, την Αθήνα «εγκατέλειψαν» 192.000 αυτοκίνητα, δηλαδή περίπου 15.000 περισσότερα από πέρυσι.

Τα όποια προβλήματα στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών εντοπίζονται στο Ρίο, στο σημείο όπου η κυκλοφορία διεξάγεται από μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λόγω έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυσκολίες συναντούσαν νωρίτερα οι οδηγοί που κινούνταν στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, η κατάσταση, όμως, ομαλοποιήθηκε λίγο μετά τις 17:00.

Από το πρωί και μέχρι τις 15:00 περίπου το μεσημέρι, οι οδηγοί που κινούνταν στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς σε πολλά σημεία η κίνηση διεξάγεται μόνο σε μία λωρίδα, λόγω των έργων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα διόδια του Ζευγολατιού, αλλά και στην Ακράτα, τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές ακόμη και έξι χιλιομέτρων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι σταθμοί των διοδίων άνοιγαν και οι οδηγοί περνούσαν χωρίς να πληρώνουν αντίτιμο, ώστε να αποσυμφορίζεται η κατάσταση.

Σταδιακά η κυκλοφορία εκτονώθηκε, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα, λίγο μετά τις 17:00, να μην υπάρχουν ουρές.
Μποτιλιάρισμα στην Ακράτα
Στη φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης της zougla.gr διακρίνονται τα αυτοκίνητα που ήταν ακινητοποιημένα έξω από την Ακράτα, στο 146ο χιλιόμετρο.

Αυξημένη είναι η κίνηση στο ύψος των Καλαβρύτων, στον κόμβο της Αμφιλοχίας και στην παραλία του Αιγίου.

Έξι είναι τα προβληματικά σημεία: 141-142 χλμ. (μετά το Ξυλόκαστρο), 149-152 χλμ. (Ανισόπεδος Κόμβος Ακράτας), 158-164 χλμ. (Ανισόπεδος Κόμβος Καλαβρύτων), 176-180 χλμ. (γέφυρα Μεγανίτη), 187-192 χλμ., 193-197 χλμ. (Σήραγγες Παναγοπούλας), και 202-205 χλμ. (πριν το Ρίο).

Οδικά έργα πραγματοποιούνται σε ακόμα τέσσερα σημεία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, και κυρίως στην Υλίκη, σε δύο τμήματα της Εγνατίας Οδού, σε δύο τμήματα της Αθηνών – Ιωαννίνων, σε ένα τμήμα της Αντιρρίου – Ιωαννίνων και σε ένα σημείο της οδού Τρίπολης – Καλαμάτας.

Το ευχάριστο νέο για τους οδηγούς είναι ότι από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης έχει δοθεί στην κυκλοφορία και το τμήμα της Εθνικής Οδού στα Τέμπη.

Η κίνηση στο υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά αναμένεται να πυκνώσει κατά τις επόμενες ώρες, με τους άνδρες της Τροχαίας και της Αστυνομίας να βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή ατυχημάτων.

Αυξημένη κίνηση σε αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα και ΚΤΕΛ

Στο επίκεντρο και το λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν 23 πλοία με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πάντως, η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη έως και 15% (μέχρι τη Μ. Τετάρτη) φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις ημέρες που απομένουν η κίνηση θα βελτιωθεί, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η φετινή έξοδος θα κλείσει με μείωση άνω του 10% συγκριτικά με το Πάσχα του 2009.

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες πτήσεις θα εξυπηρετηθούν οι εκδρομείς του Πάσχα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σήμερα θα γίνουν 498 πτήσεις, από τις οποίες 11 τσάρτερ και μία έκτακτη. Το Μεγάλο Σάββατο έχουν προγραμματιστεί 423 πτήσεις, εκ των οποίων 4 τσάρτερ, και την Κυριακή του Πάσχα 334 πτήσεις, από τις οποίες δύο τσάρτερ. Για τη Δευτέρα του Πάσχα είναι προγραμματισμένες 506 πτήσεις, εξ αυτών 21 τσάρτερ και 7 έκτακτες, και την Τρίτη του Πάσχα 480, από τις οποίες 12 τσάρτερ και μία έκτακτη.

Η πληρότητα στις πτήσεις κυμαίνεται στο 70%, ενώ δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Λάρνακα, η Ρόδος, το Παρίσι και η Ρώμη.

Αυξημένη η ζήτηση και στα εισιτήρια του ΟΣΕ, με την πληρότητα να ανέρχεται στο 90%. Για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών θα προστεθούν βαγόνια στους συρμούς.

Με 150 προγραμματισμένα δρομολόγια αλλά και έκτακτα, ανάλογα με τις ανάγκες, θα εξυπηρετήσουν τα ΚΤΕΛ του Κηφισού τους επιβάτες που θα επιλέξουν αυτό το μέσο μετακίνησης προς την περιφέρεια. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εισιτήρια για όσους αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να «δραπετεύσουν» από την Αθήνα.

Επί ποδός η Τροχαία

Με συνεχή αστυνόμευση σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς τρένων και λεωφορείων θα διευκολύνει τους εκδρομείς του Πάσχα η αστυνομία, ενώ τροχονόμοι θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις εθνικές οδούς.

Κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις φορτηγών, με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου, όπως προβλέπει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης