Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου προγραμματίζεται να κλείσουν στη 1 μ.μ.. Στις 2 μ.μ. θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη και στη συνέχεια θα γίνει η πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων. Τρεις εισαγγελείς θα βρίσκονται σήμερα στη ΓΑΔΑ και άλλοι 12 σε επιφυλακή, ενώ άλλοι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί θα είναι στην ποινική δίωξη, πρωί και απόγευμα.

Πάντως, η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, Τ. Μοροπούλου, έχει δηλώσει ότι το ίδρυμα θα περιφρουρηθεί από την κοινότητά του, καθώς 700 μέλη της (φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι) σε εθελοντική βάση θα βρίσκονται στον χώρο του Ιδρύματος καθόλη τη διάρκεια του τριήμερου των εκδηλώσεων.

Από την Τρίτη οι δρόμοι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος είναι κλειστοί, ενώ απαγορεύεται η στάση και στάθμευση σε όλους τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, λόγω της πορείας, θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου και Βασ. Σοφίας καθώς και σε παράλληλους και κάθετους δρόμους.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν, επίσης,στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μηνύματα από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Μηνύματα για την επέτειο απευθύνουν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

«Ο,τι και να πει κανείς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι λίγο ή ασήμαντο. Περισσότερα και σημαντικά λέει ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα η νέα γενιά, γιορτάζοντας για 38 ολόκληρα χρόνια με τον ίδιο σεβασμό, με το ίδιο δέος και τον ίδιο ενθουσιασμό, την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου», αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπούλιας, «όλοι όσοι τιμούν με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια τη μεγάλη αυτή στιγμή δικαιώνουν τους αγώνες και τις θυσίες εκείνων που δεν φοβήθηκαν να διεκδικήσουν το αδύνατο για λογαριασμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι οι κατακτήσεις των παλαιότερων γενεών, και ειδικά του αντιδικτατορικού κινήματος, αποτελούν κληρονομιά που κανείς δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα να σπαταλήσει ή να εξευτελίσει», καταλήγει.

«Φωτεινό παράδειγμα» και «μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει» χαρακτηρίζει σε μήνυμά της την εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας η υπουργός Παιδείας.

«Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια», αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών».

«Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι αντί στεφάνων «οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια» και να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου, απομονώνοντας τις μειοψηφίες.

Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, με επικεφαλής το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Νίκο Μαρκάτο.

Στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, τιμώντας τα θύματα και τους αγώνες της εξέγερσης ενάντια στη χούντα.

ΑΔΕΔΥ: Εναυσμα για νέους αγώνες

Ως αφετηρία για νέους αγώνες των εργαζομένων θεωρεί το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» η ΑΔΕΔΥ Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το σύνθημα αυτό αποτελεί έναυσμα για «την αποτροπή παγίωσης της λιτότητας και της ύφεσης που οδηγούν στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας».

Με αφορμή την επέτειο, το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν να αγωνίζονται «ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Πολυνομοσχεδίου, που οδηγούν στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και στο Δημόσιο μέσω της εφεδρείας και στη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών».

Eνός λεπτού σιγή στα μέσα σταθερής τροχιάς

Με ενός λεπτού σιγή οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς Μετρό ΗΣΑΠ και Τραμ) θα τιμήσουν την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου

Όπως ανακοίνωσαν τα Σωματεία των εργαζομένων, στις 12:30 το μεσημέρι, οι συρμοί των συγκεκριμένων Μέσων Μεταφοράς θα ακινητοποιηθούν στους σταθμούς και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Οι διοικήσεις των Σωματείων καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, καθώς όπως τονίζουν μετά από 38 χρόνια τα αιτήματα της εποχής εκείνης είναι επίκαιρα, αφού τα σκληρά και άδικα μέτρα λιτότητας, η ανεργία, οι περικοπές μισθών & συντάξεων, μαστίζουν την ελληνική κοινωνία με τρόπο βάρβαρο, αυταρχικό και ανεξέλεγκτο.

Επετειακές εκδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 17.00 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων. Πρόσκληση συμμετοχής απηύθυναν στους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικοί φορείς.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία «το αίτημα για Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ». «Το ΄Πολυτεχνείο ζει΄ μόνο αν παραμείνουμε μαχόμενοι πολίτες. Οι αγώνες των εργαζομένων δεν δίνονται μόνο για το παρόν, στόχο έχουν το μέλλον» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Η αγωνιστική, ηρωϊκή παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου δείχνει ότι όταν ο λαός είναι αποφασισμένος μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και την ιστορία, μπορεί να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. Είναι ανίκητος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Eπιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης