Κορωνοϊός: Από σήμερα οι βεβαιώσεις εμβολιασμού - Τι χρειάζεται για την έκδοσή τους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:42
Κορωνοϊός: Από σήμερα οι βεβαιώσεις εμβολιασμού - Τι χρειάζεται για την έκδοσή τους

Από σήμερα οι πολίτες που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου θα μπορούν να τυπώνουν τη βεβαίωση εμβολιασμού. Ήδη μέσα σε λίγες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εκδοθεί περισσότερα από 15.000 πιστοποιητικά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του, ότι από σήμερα οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορούν, μέσω της πλατφόρμας gov.gr να εκτυπώσουν τη σχετική βεβαίωση. Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά και την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού χρειάζονται:

- οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet (απαιτείται ταυτοποίηση στοιχείων μέσω Taxisnet)

- ο ΑΜΚΑ.

Το πιστοποιητικό που θα εκδοθεί έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και ο πολίτης μπορεί:

- είτε να το αποστείλει ηλεκτρονικά

- είτε να το εκτυπώσει και να το καταθέσει σε δημόσια υπηρεσία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει ότι «πρόκειται για ιατρικό έγγραφο, λειτουργεί ως βεβαίωση ιατρικής πράξης και αφορά όσους πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Έτσι, κλείνει ο κύκλος της αμιγώς ψηφιακής διαδικασίας ελέγχου επιλεξιμότητας και καθορισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό που υλοποίησαν από κοινού τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας».

Η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είναι διαθέσιμη από την επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου στην κατηγορία «Υγεία και Πρόνοια» και την υποκατηγορία «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» του gov.gr.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι ενδιαφερόμενοι ταυτοποιούνται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους και εκδίδουν αυτόματα τη βεβαίωση, η οποία περιλαμβάνει τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε, καθώς και τις ημερομηνίες και τα εμβολιαστικά κέντρα όπου διενεργήθηκαν οι εμβολιασμοί.

Για την αποφυγή πλαστογράφησης, η ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού διαθέτει επίσης ψηφιακή σφραγίδα, κωδικό επαλήθευσης και κωδικό QR, ώστε να είναι εύκολη και άμεση η διαδικασία ελέγχου της γνησιότητάς της. Σημειώνεται ότι η βεβαίωση εκδίδεται από το Μητρώο Εμβολιασμών της ΗΔΙΚΑ και παράγεται από τον μηχανισμό εγγράφων του ΕΔΥΤΕ. Επιπλέον από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου θα δοθεί η δυνατότητα έκδοσης της βεβαίωσης και μέσω των ΚΕΠ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021, 13:43