Κορωνοϊός: Παρέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τους παραβάτες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 13:53
Κορωνοϊός: Παρέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τους παραβάτες

Βαρύ ποινικό πλαίσιο αντιμετωπίζουν όσοι δε συμμορφώνονται με τα μέτρα της πολιτείας για την αποτροπή της μετάδοση του κορωνοϊού ή εκμεταλλεύονται την πανδημία για να αισχροκερδήσουν.

Επίσης βαριές κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν όσοι με τη συμπεριφορά τους δεν διστάζουν να διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών ή να εκβιάζουν με οιονδήποτε τρόπο.

Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις προκάλεσαν ήδη την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος με παραγγελία του ζητεί από τους κατά τόπους εισαγγελείς να μεριμνούν και να σχηματίζουν δικογραφίες τόσο για την παραβίαση του άρθρου 285, αλλά και για άλλα αδικήματα, όπως αυτά της τοκογλυφίας, της εκβίασης, των εγκλημάτων κατά συγκοινωνιών κ.λπ.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα πρέπει να παρεμβαίνουν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, όταν αυτό παραβιάζει τα μέτρα της πολιτείας για την αποφυγή της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ολόκληρη η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα έχει ως εξής: 

«Επανέρχομαι για να επισημάνω, την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής σας όταν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται να νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και την διάσωση της νόσου του κορονοϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του ΠΚ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Αυτονόητα, η έρευνα και η δίωξη, θα καταλαμβάνουν, εφόσον τα προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά, του ιστορικού γεγονότος, εμπίπτουν στην νομοτυπική υπόσταση εκτός της προναφερόμενης πράξης και στην όμοια, άλλων αξιόποινων πράξεων συρρεουσών αληθώς ή κατ’ιδέα με αυτή, όπως τοκογλυφία της παραγράφου 1 του άρθρου 404 ΠΚ, εκβίασης, εγκλημάτων κατά συγκοινωνίας, κλπ και τις πράξεις αυτές».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 14:24