«Κωσταλέξι» με ηλικιωμένη σε χωριό του Πηλίου

«Κωσταλέξι» με ηλικιωμένη σε χωριό του Πηλίου
Ένα απίστευτο οικογενειακό δράμα, με τραγική δυστυχώς κατάληξη για μια ηλικιωμένη, φαίνεται ότι εξελισσόταν τα τρία τελευταία χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες σπιτιού-τρώγλη σε χωριό του Πηλίου.

Μία 80χρονη γυναίκα, που ζούσε κάτω από την ίδια στέγη με την κόρη της, η οποία έχει νοητική υστέρηση, και τον γαμπρό της, φέρεται να έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο του Βόλου την περασμένη Παρασκευή. Μεταφέρθηκε στα επείγοντα με υψηλό ζάχαρο, άνυδρη, άσιτη και με μώλωπες στο πρόσωπο και το σώμα.

Η κλήση για διακομιδή με ΕΚΑΒ της ηλικιωμένης στο Κέντρο Υγείας του χωριού έγινε από τον γαμπρό της. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου που κλήθηκε να παραλάβει την 80χρονη διαπίστωσε ότι η άτυχη γυναίκα ήταν σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση. Ακόμη όμως και σε αυτήν την κατάσταση, φέρεται να είπε στους διασώστες: «Δεν αντέχω άλλο».

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο συνοδευόμενη από την κόρη της. Η ηλικιωμένη ήταν σχεδόν άσιτη, άνυδρη και έφερε μώλωπες στο πρόσωπο και το σώμα. Όταν ρωτήθηκε η κόρη της για τους μώλωπες, είπε στους γιατρούς ότι είχε πέσει και είχε χτυπήσει. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι το ζάχαρό της ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Προφανώς δεν έπαιρνε τα φάρμακά της.

Η ηλικιωμένη δεν άντεξε και κατέληξε στο νοσοκομείο. Ο θάνατός της, όμως, αποκάλυψε ένα οικογενειακό δράμα που εξελισσόταν επί τρία χρόνια πίσω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού της.

Τριετή βασανιστήρια


Η 80χρονη έως και τον Μάρτιο του 2013 έμενε μόνη της στο σπίτι της σε χωριό του ορεινού Πηλίου. Από την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου τής παρεχόταν μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καθημερινό φαγητό.

Ώσπου η υπηρεσία ενημερώθηκε (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κόρη της υπέγραψε σχετική αίτηση) για τη διακοπή της σίτισης της 80χρονης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηλικιωμένη παρά τη θέλησή της οδηγήθηκε από τον γαμπρό της και την κόρη της να μείνει στο δικό τους σπίτι σε διπλανό χωριό. Η ίδια φέρεται να μην ήθελε, καθώς οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο γαμπρός της ήταν βίαιος και στόχευε στην εκμετάλλευση της σύνταξής της.

Ακόμη και ο αδελφός της ηλικιωμένης δεν την είχε δει επί τρία χρόνια, καθώς φέρεται να φοβόταν να επισκεφθεί το σπίτι εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του γαμπρού της αδελφής του.

Κοινωνική λειτουργός από την περιοχή, η οποία επιχείρησε να διαπιστώσει τις νέες συνθήκες διαβίωσης της 80χρονης, εκδιώχθηκε από τον γαμπρό και απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Βόλου.

Εισαγγελέας διέταξε επείγουσα αυτοψία στο σπίτι όπου μεταφέρθηκε η 80χρονη. Η αυτοψία έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013 από κοινωνική λειτουργό συνοδεία αστυνομίας, δεδομένου ότι ο γαμπρός είχε κατηγορηθεί για βίαιη συμπεριφορά.

Η κοινωνική λειτουργός έμεινε άναυδη μπαίνοντας στο σπίτι-τρώγλη. Η άτυχη ηλικιωμένη κοιμόταν σε ένα δωμάτιο χωρίς θέρμανση, δεν σιτιζόταν κανονικά, δεν υπήρχε μέριμνα για την υγιεινή της ούτε της χορηγούνταν τα φάρμακά της. Βρέθηκε με σπασμένο χέρι, χωρίς να έχει λάβει καμία ιατρική βοήθεια. Η κοινωνική λειτουργός ζήτησε την άμεση απομάκρυνση της 80χρονης.

Με βάση την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, ο εισαγγελέας προχώρησε σε αυτεπάγγελτη δίωξη. Κατηγορούμενος ο γαμπρός της 80χρονης, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, στις 17 Μαρτίου, για έκθεση σε κίνδυνο.

Λύτρωση πριν από τη δίκη

Η σωτηρία όμως για την 80χρονη που φέρεται να υπέμεινε πραγματικά βασανιστήρια, όπως αποκαλύπτει η δικογραφία που βασίζεται στην έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, ήρθε πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ολόκληρο το χωριό θορυβήθηκε στην είδηση του θανάτου της 80χρονης. Ακούστηκε να λέγεται ότι «πέθανε η κυρία..., που την είχαν παρατημένη και της έπαιρναν τη σύνταξη».

Πηγή: Ταχυδρόμος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017, 13:32