Με ομπρέλες και κρύο θα υποδεχτούμε τα Κούλουμα, καθώς μετά το ανοιξιάτικο σκηνικό που επικρατεί από την Παρασκευή, νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να εκδηλωθεί από το βράδυ της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΜΥ προβλέπει επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας.

Αν και η έξοδος των εκδρομέων πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες ηλιοφάνειας, το πέταγμα του χαρταετού, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει μετά βροχής.

Την Καθαρά Δευτέρα η ΕΜΥ προβλέπει πρόσκαιρες καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια και το Ανατολικό Αιγαίο, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, όμως από το απόγευμα θα αρχίσουν να εξασθενούν από τα βόρεια και τα δυτικά.

Δείτε σε ποιες περιοχές θα βρέξει το βράδυ της Κυριακής:

Ακούστε την πρόγνωση του καιρού για την Καθαρά Δευτέρα από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό:

Aναλυτικά:

Την Κυριακή

Από το απόγευμα στα βόρεια θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στα ορεινά χιόνια.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επεκταθούν νοτιότερα. Θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τη Δευτέρα (καθαρά Δευτέρα)

Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές.
Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το απόγευμα στα βόρεια και από το βράδυ στα δυτικά.

Στα δυτικά και βόρεια θα επικρατήσουν βοριάδες 7 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο 9 μποφόρ. Τη νύχτα σταδιακά οι βοριάδες θα ενισχυθούν στα 8 με 9 μποφόρ και στις νοτιότερες περιοχές του Αιγαίου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από τα βόρεια προς τα νότια. Γ.

Την Τρίτη

Παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν στη Χαλκιδική, ανατολική Μακεδονία, Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου με γρήγορη βελτίωση.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ανατολικής νησιωτικής χώρας.

Οι τιμές των σαρακοστιανών

Οι καταναλωτές, προκειμένου να επιλέξουν ασφαλή για την υγεία τους τρόφιμα, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υπόψη τους ορισμένα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, όπως τα παρακάτω:

Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κλπ)

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.

Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε :

– Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή
οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
– Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
– Τα πλοκάμια – βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
– Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
– Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Γενικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν δυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια
κόβονται εύκολα.

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις
του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το
περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.Δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κλπ)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :

– Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναιμερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους
ερμητικά.
– Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
– Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος
με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να
είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα
συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία
πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης
πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης. Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ) Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει:

– Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα).
– Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
– Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
– Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν
μαύρες κηλίδες.
– Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι
ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες
δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και για τα φρέσκα.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί. Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μηνυπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουνπροσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάνυπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.

Θα πρέπει, επίσης, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα τωνεσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση.Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή τηντάγγιση.Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στηνεπισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα
συστατικά.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης