Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζανης 

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού σύμφωνα με τα συστήματα παρακολούθησης. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως φέτος οι περισσότεροι Έλληνες θα κάνουν «μουσκεμένα» Κούλουμα, αφού για το επόμενο τριήμερο προβλέπονται βροχές, καταιγίδες, και πτώση της θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές της χώρας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιδείνωση του καιρού όπως δείχνουν τα συστήματα, φαίνεται πως αρχίζει από το Σάββατο το απόγευμαΗ επιδείνωση του καιρού όπως δείχνουν τα συστήματα, φαίνεται πως αρχίζει από το Σάββατο το απόγευμα και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές, χιόνια στα ηπειρώτικα ορεινά και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους άνεμους.

Τα έντονα  αυτά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

-Από το απόγευμα του Σαββάτου τα νησιά του Ιονίου και σταδιακά τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Δυτική και κεντρική Μακεδονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Την Κυριακή την Ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και σταδιακά τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

-Την Καθαρά Δευτέρα σύμφωνα με τα σημερινά διαθέσιμα προγνωστικά στοιχειά τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενίσουν όμως θα επικρατήσουν βόρειοι θυελλώδεις άνεμοι. Στην ανατολική και νότια χώρα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Να σημειωθεί πως τα δεδομένα για τον καιρό μπορεί να αλλάξουν 

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι όλη η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρύα και θα υπάρξουν μέχρι και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.

Aναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας:

Κακοκαιρία στην ηπειρωτική χώρα το Σάββατο 

Γενικευμένη κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας προβλέπεται για το Σάββατο με ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα ο καιρός αρχικά θα είναι άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής – βορειοδυτικής και κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας με βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες. Τα πολύ έντονα φαινόμενα εστιάζονται στη κεντρική – δυτική – βόρεια Πελοπόννησο , στη δυτική – κεντρική Στερεά Ελλάδα (πιθανόν και κομμάτι της ανατολικής Στερεάς),την Ήπειρο ενώ μέσα το μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα θα μετατοπιστούν στη Θεσσαλία και στην κεντρική Μακεδονία. Χρίζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ένταση των φαινομένων καθώς αυτά θα συνοδεύονται από χαλαζόπτωση και βίαιες ριπές ανέμων.

Το απόγευμα και το βράδυ τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα εστιάζονται κυρίως στη Θεσσαλία , τη Μακεδονία και τη Θράκη, πιθανώς και την Ήπειρο. Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή ως την ένταση των φαινομένων.

Χιονοπτώσεις σε υψόμετρο 1500- 1600 μέτρων 

Ισχυρές χιονοπτώσεις με διάρκεια θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά τμήματα της δυτικής / κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τα 1500-1600 μέτρα υψόμετρο.Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια νησιωτική χώρα δεν αναμένονται φαινόμενα και ο καιρός θα καταστεί σε γενικές γραμμές καλός με τοπικές νεφώσεις.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με τους επιστήμονες τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από Αφρικάνικη σκόνη και ως εκ τούτου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της λασποβροχής.

Όσον αφορά στους ανέμους, θα υπάρχει εξασθένηση στο Ιόνιο ενώ αντίθετα στο Αιγαίο οι νοτιάδες ίσως προκαλέσουν προβλήματα στη μετακίνηση των εκδρομέων με την ένταση τους να φτάνει τοπικά τα 7 – 8 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, με τη βόρεια Ελλάδα να κυμαίνεται μεταξύ των 8 και 13 βαθμών Κελσίου και στα κεντρικά / νότια τμήματα από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Πιθανότατα στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη να φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι. Στα σημεία όπου αναμένονται ισχυρά φαινόμενα θα παρατηρηθεί κάθετη πτώση της θερμοκρασίας προσωρινά.

Ο καιρός της Αττικής 

Βροχερός θα είναι ο καιρός στην Αττική από νωρίς το πρωί του Σαββάτου με το φαινόμενο της λασποβροχής να κάνει την εμφάνιση του. Στη συνέχεια καθίσταται άστατος με εναλλαγές ανοίγματος (ηλιοφάνειας) και κλεισίματος (με πυκνές συμπαγείς νεφώσεις) στα περισσότερα τμήματα του νομού όπου και αναμένονται τοπικοί όμβροι με τη μορφή αστάθειας , με εξαίρεση τα ανατολικά / νοτιοανατολικά όπου ο καιρός φαίνεται πως θα είναι καλύτερος.

Το απόγευμα και προς τις βραδυνές ώρες αναμένεται νέα έξαρση φαινομένων με σποραδικές καταιγίδες με τη μορφή σαρώματος από το Σαρωνικό προς τα ενδότερα τμήματα της Αττικής και το λεκανοπέδιο. Πιθανότατα κατά τόπους τα φαινόμενα να είναι έντονα αλλά μικρής διάρκειας. Τις νυχτερινές ώρες διάσπαρτες καταιγίδες θα απασχολήσουν τη βόρεια Αττική και την Εύβοια ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά στα υπόλοιπα τμήματα του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στροφή των ανέμων σε νότιους κατά τις βραδυνές ώρες.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός της Θεσσαλονίκης

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αναμένεται στη συμπρωτεύουσα από  το πρωί του Σαββάτου. Βροχερός θα είναι ο καιρός μετά το μεσημέρι και προς το απόγευμα ενώ σημαντική επιδείνωση με ισχυρές καταιγίδες προβλέπονται το απόγευμα και το βράδυ. Χρίζεται προσοχή καθώς τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και πιθανότατα να συνοδεύονται από χαλάζι. Ο ίδιος καιρός θα παραμείνει και τις νυχτερινές ώρες.

Οι άνεμοι από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ με σημαντική ενίσχυση στο Θερμαϊκό κόλπο τις βραδυνές ώρες.Η θερμοκρασία από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή

Συνέχεια της κακοκαιρίας με νέες γενικευμένες βροχές και καταιγίδες αναμένεται και την Κυριακή. Συγκεκριμένα ένα νέο κύμα βροχών με συνοδεία ισχυρών καταιγίδων θα κάνει την εμφάνισή του στη δυτική Ελλάδα από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός παραμένει άστατος με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Συνιστάται εκ νέου προσοχή τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες ως προς την ένταση των φαινομένων στις προαναφερθείσες περιοχές. Το μεσημέρι και το απόγευμα βροχές και πιθανόν ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Στα νότια νησιωτικά τμήματα αναμένονται τοπικές βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα.

Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τα 1400-1500μ υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στο νότιο Ιόνιο και Αιγαίο με ένταση από 5 έως 7 μποφόρ , ενώ αντίθετα στα βόρεια τμήματα τους από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα ενώ σε γενικές γραμμές στα υπόλοιπα τμήματα θα παραμείνει αμετάβλητη.

Παροδικά νεφελώδης θα είναι ο  καιρός στην Αττική το πρωί με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας έως και τις απογευματινές ώρες. Σταδιακά προς το βραδύ αναμένονται συμπαγείς δομές νεφών από τα δυτικά και νότια όπου θα δώσουν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και με διαρκή ηλεκτρική δραστηριότητα. Τα φαινόμενα πιθανότατα να είναι έντονα και ίσως συνοδεύονται από χαλαζόπτωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία από 10 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές αναμένονται για τη συμπρωτεύουσα από νωρίς το πρωί. Κατά τόπους στα δυτικά του νομού τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 – 6 μποφόρ στο Θερμαϊκο κόλπο.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κούλουμα με βροχές και καταιγίδες δείχνει το σύστημα πρόγνωσης καιρού

Ο καιρός φέτος μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν θα είναι σύμμαχος και δεν θα μας επιτρέψει να πετάξουμε τον χαρταετό στην ύπαιθρο καθώς η κακοκαιρία παραμένει σε ένα μεγάλο μέρος.

Συγκεκριμένα βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες περιμένουμε σε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας κυρίως το πρωί και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Άστατος αντίστοιχα θα είναι ο καιρός στη δυτική και βόρεια Ελλάδα με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τα 1300-1400μ. υψόμετρο.

Οι άνεμοι στα πελάγη γυρίζουν σε βορειοδυτικούς με ένταση 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Στην Αττική

Δύσκολος ο καιρός για το πέταγμα του χαρταετού στην Αθήνα. Ο καιρός θα είναι άστατος από τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές σε αρκετά σημεία του νομού όπως και στο λεκανοπέδιο , ενώ δεν αποκλείεται πρόσκαιρη καταιγίδα τις προμεσημβρινές / μεσημβρινές ώρες στα δυτικά και βόρεια του νομού. Ο βαρύς καιρός με τη συνοδεία βροχών θα συνεχίσει μέχρι και το απόγευμα ενώ μικρή βελτίωση αναμένεται το βράδυ.Οι άνεμοι γυρίζουν και εδώ σε βοριάδες – βορειοανατολικούς με την ένταση τους να αυξάνεται το απόγευμα και το βράδυ έως τα 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου

Στη  Θεσσαλονίκη

Άστατος ο καιρός και στη συμπρωτεύουσα με παροδικές βροχές και μικρές εναλλαγές με ήλιο μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Πιθανότητα για γενικευμένες βροχές υπάρχει το απόγευμα και το βράδυ.Ο Βαρδάρης θα δώσει μια μικρή γεύση στην αίσθηση του κρύου φτάνοντας τα 4-5 μποφόρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Πηγές πληροφοριών: Μeteoclub,weather,Meteo,Posidon System

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης