Χριστούγεννα... λιτότητας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010, 03:37
Χριστούγεννα... λιτότητας
Κατά 21% αναμένεται να περιορίσει τις δαπάνες του, την περίοδο των Χριστουγέννων, το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 2,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, τα προγραμματισμένα έξοδα για φαγητό σε γενικές γραμμές θα διατηρηθούν, σε βάρος των δώρων και της εκτός σπιτιού διασκέδασης. Εξαίρεση σε αυτήν την τάση αποτελούν οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί καταναλωτές που σε ποσοστό 56% και 43% αντίστοιχα δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα χρήματα και σε φαγητό και ποτό.

Επιπλέον, η πλειονότητα (73%) των Ελλήνων υποστηρίζουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει περισσότερο την ψυχολογία των γυναικών και ιδιαίτερα των Ελληνίδων, οι οποίες νιώθουν ανασφάλεια για την εργασία, το εισόδημα και την αγοραστική τους δύναμη.

Πάντως, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ποσό που μπορούν να διαθέσουν οι καταναλωτές κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων χωρών. Οι Έλληνες θα διαθέσουν το μικρότερο ποσό (μόλις 410 ευρώ), σε αντίθεση με τους καταναλωτές από την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, που σκοπεύουν να ξοδέψουν 1.020 ευρώ και 1.200 ευρώ αντίστοιχα. Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής αναμένεται να διαθέσει 590 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Το 78% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι θα ψάξει ιδέες δώρων για τις γιορτές μέσω Internet και το 74% θα συγκρίνει διαδικτυακά τις τιμές.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010, 03:41