Κουνούπι "τίγρης" και στην Ηλεία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Αυγούστου 2009, 16:40
Κουνούπι "τίγρης" και στην Ηλεία
Μεταφέρει 23 μολυσματικές ασθένειες και εντοπίστηκε στον Άγιο Γεώργιο Πύργου. Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, η παρουσία του ασιατικού κουνουπιού στην Ηλεία επιβεβαιώθηκε από το τμήμα εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Είναι ένα αχόρταγο μικρό τέρας. Και του αρέσει να δαγκώνει οτιδήποτε συναντά. Μπορεί να μην ξεπερνά το ένα εκατοστό σε μήκος. Πρόκειται για το ασιατικό κουνούπι - τίγρη που μεταφέρει περίπου 23 ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο δάγκειος πυρετός. Θεωρείται εξαιρετικά επιθετικό και λαίμαργο και αρκεί ένα απλό τσίμπημα για να μεταδώσει τις αρρώστιες που κουβαλά στον άνθρωπο».

Το κουνούπι πήρε το όνομά του από τις χαρακτηριστικές λευκές ραβδώσεις που έχει στο σώμα. Το 1985, επιστήμονες ανακάλυψαν στο Τέξας ένα κουνούπι - τίγρη που είχε «εισαχθεί» μαζί με εμπορεύματα από την Ασία. Δύο χρόνια αργότερα, το συγκεκριμένο είδος είχε καταφέρει να επεκταθεί σε 17 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επειδή συνηθίζει να πετά κοντά στο έδαφος, τα μικρά παιδιά και τα ζώα είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο τσίμπημά του, ενώ επιπλέον είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντικουνουπικά σπρέι σε σχέση με τους πολύ πιο ευάλωτους κοινούς συγγενείς του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φονικό κουνούπι μάλλον έφτασε στην Ευρώπη ταξιδεύοντας ως "λαθρεπιβάτης" από τις ασιατικές χώρες, επιμελώς «κρυμμένο» στις υγρές γωνιές ενός φορτηγού πλοίου που μετέφερε είδη ρουχισμού.

Εάν σε δαγκώσει, υπάρχει πιθανότητα να νοσήσεις από δάγκειο πυρετό - μια ασθένεια που συναντάται συνήθως στην Αφρική, την Ινδία και την Ασία, και έχει ως συμπτώματα τον ξαφνικό υψηλό πυρετό, τους δυνατούς πόνους στα κόκαλα και τους μύες, καθώς επίσης και η εμφάνιση έντονων εξανθημάτων στις παλάμες και τα πέλματα, κάνοντάς τα να πρήζονται και να κοκκινίζουν.

Στην πιο προχωρημένη του μορφή, ο δάγκειος πυρετός προκαλεί αιμορραγία, που εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του ασθενούς. Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, εκτός από τις πολλές και βαριές ασθένειες που μεταδίδει με το τσίμπημά του, είναι φορέας και ενός παρασιτικού μικροσκοπικού σκουληκιού, που προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Πηγή: Πρώτη Ηλείας

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Αυγούστου 2009, 16:40