Κουβέλης προς τους γονείς των στρατιωτικών: «Αναμένουμε να είναι γρήγορη η επιστροφή των παιδιών»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, 15:06
Κουβέλης προς τους γονείς των στρατιωτικών: «Αναμένουμε να είναι γρήγορη η επιστροφή των παιδιών»
«Είναι μια υπόθεση η οποία πρέπει να προδιοριστεί στις πραγματικές της διαστάσεις. Πρόκειται για ένα μεθοδιακό επεισόδιο και τίποτε περισσότερο από αυτό». Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Λέσχη Αξιωματικών Ορεστιάδας με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. «Είχα τη δυνατότητα να τους ενημερώσω για όλες εκείνες τις ενέργειες οι οποίες γίνονται αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, που αφορά στη σύλληψή τους και βεβαίως τη συνεχιζόμενη κράτησή τους», είπε ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στη συνάντηση.

Σημείωσε δε, πως «η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία, προκειμένου το αρμόδιο δικαστήριο της Τουρκίας να αποφασίσει για το αδίκημα το οποίο θα τους αποδοθεί».«Θεωρούμε ότι το μεθοριακό επεισόδιο αφορά ενδεχομένως ένα αδίκημα το οποίο αν έχει τελεστεί, έχει τελεστεί χωρίς δόλο, χωρίς πρόθεση. Κατά συνέπεια πρέπει να οδηγηθεί η κρίση του δικαστηρίου στην απαλλαγή των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας». Τόνισε πως «δεν επιθυμούμε τη συνέχιση της κράτησής τους, η κράτησή τους δεν δικαιολογείται, παρά μόνο επιχειρείται να δικαιολογηθεί στο όνομα της σύνταξης του κατηγορητηρίου από την πλευρά της Τουρκικής δικαστικής αρχής». Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε πως «…διεκδικούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και σύντομα να οδηγηθεί στην κρίση του δικαστηρίου η συγκεκριμένη υπόθεση με τα χαρακτηριστικά και τις διαστάσεις που πράγματι έχει, μη επιδεχόμενες περεταίρω διεύρυνση των όσων αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο γεγονός».

Ενημέρωσε για τις συνθήκες κράτησης των δύο στρατιωτικών, τις οποίες χαρακτήρισε καλές, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να βραδύνει ο χρόνος παραμονής τους στις φυλακές της Τουρκίας».

Τέλος το αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως «η χώρα μας είναι μια χώρα ειρηνική, υπηρετεί την ειρήνη αλλά ταυτόχρονα διατυπώνει συγκεκριμένα, σταθερά και σθεναρά ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία προκύπτουν μέσα από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας υπηρετεί με σταθερότητα την ειρήνη, αποκρούει τις οποιεσδήποτε εντάσεις προκαλούνται από τη γείτονα χώρα και δεν συμμετέχει στην κλιμάκωση αυτών των εντάσεων. Προστατεύουμε, υπηρετούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Είχε προηγηθεί διάλογος του υπουργού με τους γονείς των δύο στρατιωτικών, με τον κ. Κουβέλη να τους λέει: «Αντιλαμβανόμαστε ότι πονάτε, είσθε γονείς. Όλοι πονάμε, πολύ περισσότερο εσείς». Και πρόσθεσε: «Η διαβεβαίωσή μας δεδομένη. Ό,τι είναι δυνατόν το κάνουμε, να είστε βέβαιοι ότι το κάνουμε και επίμονα και συστηματικά».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν με τον Αρχηγό ΓΕΣ, ο Φ. Κουβέλης τους διαβεβαίωσε ότι «οι προσπάθειες συνεχίζονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και αναμένουμε να είναι γρήγορη η επιστροφή των παιδιών στην πατρίδα».

Από την πλευρά της, η μητέρα του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη, διερωτήθηκε με τρόπο ήπιο, «αν ήταν το δικό σας παιδί, κύριε υπουργέ, τι θα κάνατε;, τι περισσότερες προσπάθειες θα κάνατε;».

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Κουβέλη με τους γονείς των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, 16:27