Τα αυξημένα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ αλλά και η μείωση της ζήτησης ρεύματος λόγω της κρίσης, έχουν οδηγήσει την επιχείρηση στο να κρατά κλειστές τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το πετρέλαιο, που αποτελεί εξάλλου και το ακριβότερο καύσιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου η παραγωγή ρεύματος από πετρελαϊκούς σταθμούς ήταν μειωμένη κατά 93,31 % σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ήταν μηδενική. Στο δεκάμηνο η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη κατά 0,69 %. Ενθαρρυντικό σημάδι για τον  ΔΕΣΜΗΕ αποτελεί το γεγονός ότι οι μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης εμφανίζουν αύξηση της κατανάλωσης κατά 5 %, ωστόσο στις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά η κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,1 %.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ζήτηση ενέργειας στο δεκάμηνο καλύφθηκε κατά 53 % από λιγνιτικούς σταθμούς και ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου, ΔΕΗ και ιδιωτών, με 19,6 %, τα υδροηλεκτρικά με 11,6 %, οι λοιπές ανανεώσιμες πηγές με 3,6 %. Το υπόλοιπο μερίδιο καλύφθηκε με εισαγωγές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης