Κόβονται οι επιδοτήσεις σε 170.000 αγρότες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010, 16:58
Κόβονται οι επιδοτήσεις σε 170.000 αγρότες
Όσοι αγρότες εισπράττουν ως επιδότηση κάτω από 200 ευρώ τον χρόνο χάνουν αυτό το δικαίωμα, σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με βάση κοινοτικό κανονισμό.

Στη ρύθμιση αυτή εμπίπτουν περίπου 170.000 αγρότες, οι οποίοι έχουν την επιλογή είτε να πουλήσουν τα δικαιώματά τους είτε ν' αγοράσουν δικαιώματα, ώστε να ξεπεράσουν το όριο των 200 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, τα δικαιώματα αυτά θα περιέλθουν στο εθνικό απόθεμα. Πράξεις αγοραπωλησίας δικαιωμάτων μπορούν να γίνουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2010.

Παράλληλα, ελήφθησαν αποφάσεις, με τις οποίες:

- Καταργούνται οι ενισχύσεις του ποιοτικού παρακρατήματος στο σκληρό σιτάρι, το λάδι, τις ελιές, το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Θα μετατραπούν σε ειδικές ενισχύσεις και θα δοθούν στους αγρότες (συνολικά 78 εκατ. ευρώ).

- Αποσυνδέονται οι επιδοτήσεις στο σκληρό σιτάρι, το ρύζι τους καρπούς με κέλυφος, τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τους σπόρους σποράς και τα μεταποιημένα εσπεριδοειδή. Συνδεδεμένη ενίσχυση διατηρείται μόνον στο βαμβάκι.

Θα δημοσιοποιούνται όλες οι επιδοτήσεις και οι δικαιούχοι αγρότες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010, 17:21