Κοζάνη: Εκτός λειτουργίας πέντε μονάδες της ΔΕΗ λόγω απεργίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 05:01
Κοζάνη: Εκτός λειτουργίας πέντε μονάδες της ΔΕΗ λόγω απεργίας
Από τα μεσάνυκτα της Κυριακής ξεκίνησαν οι 48ωρες, επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των απεργών να εστιάζεται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της δυτικής Μακεδονίας.

Κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμίδη βρέθηκε τα μεσάνυκτα έξω από την πύλη του μεγαλύτερου ατμοηλεκτρικού σταθμού της χώρας του Αγ. Δημητρίου, όπου ενημέρωσε τους εργαζομένους της νυχτερινής βάρδιας για τη σημασία και τους στόχους της απεργιακής κινητοποίησης.

Ο κ. Αδαμίδης διαβεβαίωσε ότι ο στόχος της απεργίας «δεν είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας» και διευκρίνισε ότι η επάρκεια του συστήματος είναι μεγάλη, αφού «από τα 17.000 MW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς, μόνο 5.500 έως 6.500 MW είναι η ζήτηση και μάλιστα στη μεγαλύτερη αιχμή κατά τη διάρκεια του 24ώρου».

Την ίδια ώρα, κλιμάκια των απεργών με συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου με μια συντονισμένη ενέργεια βρέθηκαν έξω από τις πύλες του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου, όπου ενημέρωσαν τους εργαζομένους της νυκτερινής βάρδιας που έφθαναν με τα λεωφορεία.

Στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας τρεις μονάδες: η I & II στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 2η στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδια για τη μονάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου και αποφασίστηκε να παραμείνει συνδεδεμένος στο σύστημα, καθώς τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση του ακριτικού δήμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, στο νότιο σύστημα της χώρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μία λιγνιτική μονάδα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και μία μονάδα φυσικού αερίου στο Λαύριο. Όπως δήλωσε ο κ. Αδαμίδης στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο απεργιακός σχεδιασμός υλοποιείται κανονικά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

«Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποδεδειγμένα θα είναι καταστροφή για τη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη» τόνισε. Το πρωί θα ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και όπως ανέφερε, «θα εξηγήσουμε στους βουλευτές τι σημαίνει για τις λιγνιτοφόρες περιοχές της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης η πώληση σε ιδιώτες των καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ».

Στην πύλη του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου παρέμειναν μέχρι να τεθεί εκτός λειτουργίας η πρώτη μονάδα του σταθμού ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης καθώς επίσης και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Κοζάνης, όπως και πολλοί εργαζόμενοι. Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε στον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Σε ό,τι αφορά στα ορυχεία της περιοχής, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των απεργών τα απεργιακά μέτρα θα ξεκινήσουν με την έλευση της πρωινής βάρδιας, στις 07.00.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 05:01