Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το ανασκαφικό έργο στην Αμφίπολη.

Ήδη από τον περίβολο, μήκους 500 και πλέον μέτρων, υπολείπονται περίπου 30 μέτρα και στη συνέχεια οι εργασίες των αρχαιολόγων πρόκειται να μεταφερθούν στον τύμβο του λόφου Καστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επικεφαλής του έργου, προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, «είναι πολύ πιθανό την άνοιξη να μπούμε στον τύμβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα αποκαλύψουν το μεγάλο μυστικό».

Όπως γράφει το serreslife, τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις έως τώρα εργασίες αποδεικνύουν ότι πρόκειται να βρεθεί ένας σπουδαιότατος θησαυρός, αφού το ύψος ξεπερνά τα 25 μέτρα, διπλάσιο δηλαδή από τον τάφο του Φιλίππου που είχε φέρει στο φως ο Μανόλης Ανδρόνικος.

Κανονικά οι εργασίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Περιστέρη, «κρατάμε τους τόνους χαμηλούς και με αυτό τον τρόπο βαδίζουμε ως την ολοκλήρωση της ανασκαφής». «Είμαστε μια μικρή ομάδα που δουλεύει αδιάκοπα και μεθοδικά» πρόσθεσε.

Η αρχαιολόγος εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους τους φορείς, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, την αυτοδιοίκηση του νομού (αρχικά τη νομαρχιακή αρχή του Στέφανου Φωτιάδη και κυρίως την Περιφέρεια και προσωπικά τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη) για την αμέριστη στήριξη, όποτε ζητήθηκε, ώστε να ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο.

Ιδιαίτερη αξία φέρει η δήλωση της κ. Περιστέρη σχετικά με τις ως τώρα χρηματοδοτήσεις: «Μας δίνονται λίγα κάθε φορά, δεν χρειαζόμαστε πολλά, προχωράμε και όποτε χρειαζόμαστε πόρους για να συνεχίσουμε οι φορείς, με πρώτο το υπουργείο (Πολιτισμού), είναι δίπλα μας».

Βέβαια, δεν είναι μόνο η ανασκαφή στον λόφο Καστά, αλλά και τα δύο έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (το Αρχαίο Γυμνάσιο και το στέγαστρο στην Παλαίστρα), καθώς επίσης τα αντίστοιχα στο πεδίο εργασιών της κάθετης οδού Αμφίπολης-Μεσορράχης που επανεκκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από 24 μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης